Zatvorenici u Hrvatskoj prave med koji osvaja brojne nagrade: Počeli skromno, a danas imaju više od 100 košnica

Med se primarno proizvodi za prehranu zatvorenika, dok se manji dio stavlja na tržište.

Jedan zatvor u Hrvatskoj je pre 10 godina započeo radno-edukativni program koji osuđenicima višestruko pomaže, a uči ih pčelarstvu.

Do sada ih je više od 30 završilo ovaj program.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Zatvor je osvojio je zlatnu diplomu za bagremov med i srebrnu diplomu za kestenov med na 16. organoleptičkom ocjenjivanju meda, gde je učestvovalo 236 pčelara iz Hrvatske, Srbije, BiH i Sjeverne Makedonije, preneo je 24sata.hr.

Kako navode nadležni, uspjeh je rezultat dugogodišnjeg rada, jer zatvor već 15 godina razvija pčelarstvo. Sve je počelo sa samo nekoliko košnica dok ih danas ima više od 100.

Pčelarstvo igra ključnu ulogu u resocijalizaciji zatvorenika koji učestvuju u ovom programu zatvora, pripremajući ih za povratak u društvo i pružajući im mogućnost budućeg zaposlenja.

Med se primarno proizvodi za prehranu zatvorenika, dok se manji dio stavlja na tržište. Godišnje se proizvede između 1,5 i 3 tone meda, a u idealnim vremenskim uslovima moglo bi se ostvariti i više od 4 tone.

Med iz zatvora u Lepoglavi do sada je na više međunarodnih ocijenjivanja osvojio srebrne i zlatne diplome, a nedavne diplome iz Vukovara predstavljaju nastavak odličnih rezultata.

Osim što jačaju veštine, po izlasku na slobodu učesnici programa mogu da započnu sopstvene karijere u pčelarstvu i proizvodnji meda.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije