Neidentifikovani objekat uletio u NATO vazdušni prostor, dignuti borbeni avioni

Neidentifikovani objekat uletio je u vazdušni prostor NATO članice.

Rumunija je juče otkrila neidentifikovani objekat u svom vazdušnom prostoru na jugoistoku zemlje, u blizini Crnog mora, saopštilo je Ministarstvo nacionalne odbrane, prenosi Anadolu. Riječ je o manjem objektu, vjerovatno dronu, koji je u četvrtak oko 17 časova po lokalnom vremenu primjećen iznad Crnog mora dok se kretao ka Evropskoj uniji i članici NATO-a, Rumuniji.

Radarski sistem rumunskih oružanih snaga zabilježio je njegovo kretanje, saopštilo je ministarstvo. Rumunija, koja sa Ukrajinom deli granicu od 650 kilometara, ranije se suočavala sa ruskim bespilotnim letjelicama koje su ulazile u njen vazdušni prostor dok je Moskva napadala ukrajinske ciljeve duž Crnog mora i reke Dunav. Fragmenti ruskih dronova već su nekoliko puta otkriveni na rumunskoj teritoriji u blizini granice sa Ukrajinom.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

U četvrtak su dva španska borbena aviona F-18 i dva rumunska borbena aviona F-16 poslata da nadgledaju objekat nakon što je radarski sistem otkrio da ulazi u rumunski vazdušni prostor u blizini priobalnog grada Eforie Nord.

Objekat se kretao oko 14 kilometara u unutrašnjost, ali borbeni avioni nisu uspjeli da vizuelno potvrde cilj, koji je ubrzo nestao sa radara, saopštilo je Ministarstvo nacionalne odbrane Rumunije.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije