I dalje alarmantno: Prirodna katastrofa zahvatila Francusku FOTO/VIDEO

Poslije obilnih kiša koje su u četvrtak zahvatile jugoistočni dio Francuske, deset francuskih departmana danas ostaje pod narandžastim upozorenjem na kiše i poplave.

Premijer Mišel Barnije je najavio aktiviranje procesa prirodne katastrofe u ugroženim oblastima.

Najpogođenije područje je Ardeš, gdje je u roku od 48 sati palo više od 600 milimetara kiše po kvadratnom metru, ali su nepogodom zahvaćene i oblasti Primorskih Alpa, Atlantskih Pirineja i Sevena. Barnije je rekao da je 2.300 intervencija spasilačkih službi omogućilo spasavanje mnogih života, prenosi televizija BFM.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“U proteklih 40 godina nisu zabilježene padavine ovakvih razmjera u Francuskoj”, istakao je on, obraćajući se medijima u Operativnom centru za međuministarsko rukovođenje krizama Ministarstva unutrašnjih poslova. Barnije je istakao da je sada prioritet uspostavljanje drumskog i željezničkog saobraćaja između Sent-Etjena i Liona. Takođe je rekao da sada slijedi procjena pričinjene štete koja je, kako je istakao, velika. Najavio je i aktiranje procesa prirodne katastrofe u pogođenim opštinama kako bi ugroženi stanovnici dobili obeštećenje. On je svim pogođenim sunarodnicima i spasilačkim službama uputio poruku solidarnosti i podrške i upozorio da se, s klimatskim promjenama, svi moraju pripremiti za suočavanje sa rizicima i katastrofama u svim oblastima i sve češće, naglasivši da je “sprečavanje jeftinije od otklanjanja štete”.

Prema Barnijeovim riječima, Ministarstvo unutrašnjih poslova aktiviralo je novi servis, pod nazivom FR-Alert, koji omogućava slanje SMS poruka uz signal upozorenja svim stanovnicima područja pod velikim rizikom.

“Ovi preventivni sistemi omogući će nam da izbjegnemo najgori scenario. Ostaćemo budni”, zaključio je on.

Francuska meteorološka služba ukinula je danas četiri crvena upozorenja na kiše i poplave – u oblasti Rone, Loare, Ot-Loare i Lozera – dok je jugoistok zemlje i dalje pod narandžastim alarmom.

Kiša i dalje pada iznad Primorskih Alpa, ponegdje praćena i olujnim nevremenom, a nastaviće da pada i nad jugozapadnim delovima zemljama, mestimično u velikim količinama, saopštila je Meteorološka služba

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije