“Para više nema” Vijeće ministara dodijelilo po 200.000 maraka pogođenim područjima: U tekućoj rezervi ostalo tek 40.000 KM 

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici u Sarajevu donijelo je odluku o izdvajanju ukupno milion maraka za područja u BiH koja su nedavno pogođena poplavama. 

Tako će Vijeće ministara BiH po 200.000 KM uplatiti općinama Jablanica, Konjic, Fojnica, Kreševo i Kiseljak.

To se, imajući u vidu obim šteta koje su pretrpjela ta mjesta, i ne može smatrati nekim značajnijim iznosom. 

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Na to je na današnjoj sjednici ukazao i ministar odbrane Zukan Helez, koji je predlagao da se svakoj od navedenih općina uplati barem po 400.000 KM.

Helez je naveo i primjer da su neke kompanije donirale iznose veće od 200.000 KM, te da bi i Vijeće ministara trebalo izdvojiti više sredstava za ove namjene. 

No, na taj njegov prijedlog ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić kazao je da za to nema dovoljno sredstava tekuće rezerve iz kojih će pomoć biti i dodijeljena, te kada se isplati po 200.000 KM za svaku od pet općina, u tekućoj rezervi će ostati tek 40.000 KM!

Ova informacija je svakako alarmantna ako se zna da Vijeće ministara BiH do kraja godine u slučaju eventualne potrebe za pomoć nekom području ima tek 40.000 KM za interventno djelovanje i da se trebalo voditi računa o tome da u desetom mjesecu godine u tekućoj rezervi bude više sredstava.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije