Doktorica brutalno pretučena, kolege se bune: Hoćemo status službenog lica!

Sinoć je na brutalan način napadnuta doktorica Snežana Stojanović u bratunačkom Domu zdravlja. Zbog teških povreda, prevezena je u bolnicu u Zvorniku, gdje je smještena na intenzivnu njegu. Prema prvim informacijama, zadobila je prelom vilice i povrede grudnog koša, što oslikava brutalnost ovog nemilog incidenta.

Ovaj strašan napad izazvao je gnjev među kolegama pretučene doktorice, koji su se danas u 13 časova okupili ispred Doma zdravlja kako bi održali miran protest u znak podrške. Iz ove zdravstvene ustanove, kao i iz Ministarstva zdravlja Republike Srpske, oštro su osudili napad i izrazili očekivanje da će nadležni organi istražiti sve okolnosti slučaja i adekvatno reagovati.

Detalji napada na doktoricu: Tražio da ga primi preko reda i da mu da trodon

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Međutim, postavlja se ključno pitanje: da li su ovakve osude dovoljne kada su slučajevi nasilja nad medicinskim radnicima u konstantnom porastu? Prisjetimo se da su se 1. februara ove godine zdravstveni radnici okupili kako bi pružili podršku kolegi koji je napadnut u Službi hitne pomoći u Prijedoru.

Predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih radnika, Mirko Šerbedžija, istakao je da su napadi na zdravstvene radnike sve učestaliji, zahtijevajući hitnu promjenu statusa medicinskog osoblja u službeno lice. „Već odavno tražimo da se napad na zdravstvenog radnika kvalifikuje kao napad na službeno lice, da se izmene Krivični zakonik Republike Srpske i pooštre sankcije“, naglašava on. Međutim, kao i obično, vlasti brzo zaborave na ovaj problem, tonuvši u svoj zimski san.

„Mi ne smijemo ćutati na ovakve i slične pojave. Inicijativom za donošenje Zakona o sestrinstvu i drugim delatnostima, tražimo da se propišu posebne mjere zaštite i zdravlja na radu. Poslodavac mora primijeniti sve mjere sigurnosti za svoje radnike, a ne da to postane odgovornost Ministarstva unutrašnjih poslova. Svako mora pokazati svoj stepen odgovornosti. Čak i uz izmjene KZRS, ne znači da će to dati željene rezultate i da će se primjenjivati“, dodaje Šerbedžija.

I Samostalni sindikat radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Republike Srpske ukazuje na alarmantne uslove rada zdravstvenih radnika, naglašavajući hitnu potrebu za sticanjem statusa službenih lica kako bi se počinioci krivičnih dela protiv njih strože kažnjavali. „Integritet radnika ne smije se narušavati ni pod kojim uslovima. Radno mjesto mora biti mjesto sigurnosti i dostojanstva“, ističu iz sindikata.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije