Privrednici traže alternativu: Prevoznicima iz RS usijani telefoni zbog prekida željezničkog saobraćaja u FBiH

Prevoznicima u Srpskoj ovih dana usijani su telefoni, jer zbog prekida željezničkog saobraćaja kroz poplavljeno područje u FBiH privrednici traže alternativu kako bi prevezli robu iz Splita i Luke Ploče.

Rekao je to “Glasu Srpske” predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS Nikola Grbić, dodajući da za prevoznike ovo znači da imaju pune ruke posla.

– Zovu nas da se uključimo u transport robe iz Splita i Ploča, a koja je do sada uvijek prevožena željeznicom. Uglavnom je riječ o rinfuznoj robi – rekao je Grbić.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

On vjeruje da će prevoznici uspjeti odgovoriti na ove zahtjeve.

– Trenutno radim neki posao koji bi trebalo da završim kroz nekoliko dana i vjerovatno ću se i sam uključiti u prevoz te robe, jer transport željeznicom sa tih destinacija sigurno neće krenuti još mjesecima – istakao je Grbić.

Podsjeća da prevoz neće ni izbliza biti brz kao željeznicom, koja je vukla i do 50 vagona dnevno.

– Privrednici koji zavise od te robe trpe velike gubitke, dok sa druge strane za nas ovo znači pune ruke posla – kazao je Grbić.

Vlasnik prevozničke firme “Aktros” iz Prnjavora Žare Brković ističe za “Glas” da se kamionima iz njegovog voznog parka uglavnom transportuju prehrambeni proizvodi te da nema prikolice za prevoz gabaritne robe.

– Nisam u prilici da odgovorim takvim zahtjevima zbog čega i ne očekujem veći obim posla – rekao je Brković za “Glas”.

Poplave i klizišta u Jablanici i okolnim opštinama prekinule su žilu kucavicu logističkih pravaca u FBiH, s obzirom da spaja privredu sa Evropom i svijetom preko Luke Ploče.

Brojne kompanije u tom entitetu suočavaju se sa problemima transporta usljed čega trpe ogromnu štetu.

Dnevni gubitak od oko 55.000 KM zbog prekida željezničkog saobraćaja na dionici Konjic – Jablanica bilježi i preduzeće “Željeznice Republike Srpske”, a prema riječima privrednika, druga preduzeća u Srpskoj za sada nemaju problema.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić kaže da ekonomske posljedice, zbog blokade saobraćaja, za sada nisu izražene u Republici Srpskoj.

– Mi nemamo mnogo firmi koje su bile orijentisane prema Luci Ploče. Najveći dio naših kompanija koje koriste prekomorski saobraćaj okrenute su prema lukama u Rijeci i Baru, putem kojih stiže najviše sirovine, a koristimo ih i za izvoz. Tako da nam se za sada privrednici nisu žalili na probleme i prouzrokovanu štetu. Možda ima pojedinačnih slučajeva, ali to nije alarmantno niti može ugroziti određene trendove, tražnju, izvoz i slično – rekao je Račić.

To je potvrdio i predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić, ističući da nema informacije koje to kompanije iz Srpske koristi usluge Luke Ploče.

Direktor teslićke “Destilacije” Zoran Škrebić kaže da roba koja izlazi iz njihovih pogona ne podnosi daleki transport te da na njih ne utiče blokada saobraćaja u FBiH.

– Sve sirovine koje koristimo su iz Republike Srpske, a naše proizvode izvozimo do udaljenosti koja ne premašuje 1.000 kilometara upravo zbog troškova transporta – kazao je Škrebić.

APEL

Spoljnotrgovinska komora BiH apelovala je na donosioce odluka u zemlji da pomoć ugroženim od poplava znatnim dijelom bude usmjerena ka kompanijama koje su obustavile proizvodnju i vraćanju radnih mjesta, kako bi njihova roba ponovo bila na tržištu. Istakli su da prekid željezničkog saobraćaja uzrokuje veliku ekonomsku štetu brojim kompanijama, među kojima su i željeznička preduzeća u oba entiteta.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije