Fijasko Putinovog plana: doveo Sjevernokorejce na ukrajinsko ratište, oni odmah krenuli bježati?!

Rusija se suočava s velikim nedostatkom vojnika na prvim linijama u ratu s Ukrajinom, a velik broj mrtvih i ranjenih naveo je Vladimira Putina da okupi bataljun sjevernokorejskih vojnika koji će im pomoći u borbi u Kursku.

Tako navodi Newsweek, pozivajući se ukrajinsku medijsku kuće LIGA, odnosno njene obavještajne izvore. Moskva je svoje redove odlučila popuniti vojnicima koje je poslao sjevernokorejski vođa Kim Jong Un te ih uključiti u borbu u jugozapadnim regijama, gdje se Rusija još uvijek bori protiv ukrajinskog prodora koji je započeo 6. kolovoza.

Tako je formiran specijalni “Burjatski bataljun”, koji ime nosi po mongolskom narodu koji nastanjuje prostor od Sibira do sjeverne Mongolije i Kine.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

No, Putinu ideja baš i ne ide po planu… Naime, Newsweek je danas objavio kako je najmanje 18 sjevernokorejskih vojnika dezertiralo čim su stupili nogom na bojišnicu te da ih Rusi sada traže. U svom izvještaju pozivaju se na ukrajinsku državnu televiziju, koja prenosi informacije dobivene od neimenovanih obavještajaca.

Vojnici su raspoređeni u Kurskoj i Brjanskoj oblasti, otprilike šest kilometara od granice s Ukrajinom, a nakon samo nekoliko sati od dolaska na odredište, napustili su bojišnicu.

Glasnogovornik Ministarstva obrane SAD-a, Patrick Ryder, već je najavio da bi Sjevernokorejci mogli postati “topovsko meso” u Ukrajini, a na to se osvrnuo i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

“Vidimo sve veće savezništvo između Rusije i Sjeverne Koreje. Ovdje se više ne radi samo o prijenosu oružja, radi se o prebacivanju ljudi iz Sjeverne Koreje u okupacijske vojne snage”, rekao je, a onda i otkrio da je obaviješten o “stvarnoj umiješanosti Sjeverne Koreje u rat”.

Ukrajinski i ruski izvori već su početkom listopada izvijestili da je šest sjevernokorejskih vojnika poginulo na bojištu u blizini Donjecka, a južnokorejski dužnosnici rekli su da će daljnje premještanje trupa biti “vrlo vjerojatno s obzirom na razvoj vojnih odnosa dviju zemalja”.

Sjeverna Koreja raznijela ceste

Sjevernokorejci su u utorak raznijeli dijelove ceste sa svoje strane snažno militarizirane granice između dviju Koreja, priopćio je Združeni stožer Južne Koreje, a njihova vojska onda je pojačala nadzor i “svoju spremnost na odgovor”.

Povod takvom potezu bio je porast napetosti na Korejskom poluotoku nakon što je Sjeverna Koreja optužila Južnu da je poslala dronove iznad njezinog glavnog grada Pjongjanga. Glasnogovornik Združenog stožera južnokorejskih snaga odbio je otkriti jesu li južnokorejska vojska ili civili upravljali navodnim dronovima.

Putin je u ponedjeljak podnio Dumi, donjem domu ruskog parlamenta, tekst o ratifikaciji ugovora o strateškom partnerstvu sa Sjevernom Korejom, prema kojem su se zemlje obvezale jedna drugoj pružiti vojnu pomoć u slučaju oružanog napada. To je samo nasatavak njihove dobre suradnje, u sklopu koje je ruski vladar u lipnju posjetio Sjevernu Koreju prvi put u 24 godine.

A ukrajinski Centar nacionalnog otpora još je u rujnu prošle godine objavio kako Putin poziva Sjevernokorejce da dođu na ukrajinski teritorij koji su okupirali Rusi kako bi pomogli u građevinskim radovima.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije