VRAĆAJU SE ČITAVE PORODICE Čak 90 učenika napustio školovanje u inostranstvu i vratilo se u ovaj bh. grad

Prema podacima Ministarstva obrazovanja Tuzlanskog kantona, ove godine je upisano oko 90 dece u osnovne i srednje škole, koji su se vratili iz inostranstva.

Rekao je ovo u intervjuu za BUKU Dominik Raškaj, PR marketing menadžer za Posao.hr i Boljiposao.com.

 “Ovi podaci ukazuju na to da se Bosna i Hercegovina može postaviti kao novo utočište za ljude koji traže bolju budućnost, čak i za one iz Njemačke. U ovom kontekstu, ključno je da budemo proaktivni i mudro iskoristimo ovu priliku. Država treba da ponudi konkretne mere, olakšice i benefite za povratnike, posebno onima koji žele pokrenuti vlastiti biznis. Jedan od predloga je da se određeni postotak investicija u nove biznise bespovratno sufinansira, jer svaka nova firma predstavlja novo radno mesto “, ističe Raškaj dodajući da primjeri gradova poput Gračanice, Laktaša i Tešnja pokazuju da su ti lokalni centri pokretači ekonomije Bosne i Hercegovine, gdje se radnici vraćaju i pokreću sopstvene biznise.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Povratak iz inostranstva, kaže, ima višestruke uzroke, a jedan od ključnih faktora je trenutna situacija u Njemačkoj, zemlji koja je dugo bila sinonim za stabilnost i ekonomski prosperitet u Evropi. Međutim, danas se suočava s problemima koje mnogi nisu mogli ni zamisliti.

Krizna stanja u ključnim industrijama poput automobilske, građevinske, drvne i tekstilne dodatno komplikuju situaciju. “Iako ova kriza nije zvanično potvrđena, brojni analitičari, uključujući i mene, slažu se da su ekonomski izazovi odavno zakucali na vrata starog kontinenta. Inflacija, strah od sukoba s Rusijom i visoki troškovi života postali su svakodnevica za mnoge”, dodaje Raškaj.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije