Preokret u slučaju ‘Piralen’: Otvorena istraga zbog šokantnih otkrića u Banjaluci!

O sumnjama da je zemljište zagađeno toksičnom hemikalijom piralen ilegalno razvoženo po okolini Banjaluke Centar za životnu sredinu pisao je ranije. Tom prilikom javnost smo obavijestili da smo podnijeli krivičnu prijavu radi indicija koje ukazuju na izvršenje krivičnog djela “Zagađivanje životne sredine otpadnim materijama“, naročito jer se dokazi u čiji smo posjed došli nisu poklapali sa izjavama koje su nadležni inspektori Grada Banja Luka davali za medije, odnosno sa odgovorima na zahtjeve za inspekcijski nadzor koje smo slali.

Igor Kalaba, koordinator programa Biodiverzitet i zaštićena područja u Centru za životnu sredinu podsjeća i upozorava na veoma spor tok sanacije posljedica požara koji se desio prije pet godina: „Slučaj piralena se, kao mnogi drugi ekološki incidenti, razvukao do te mjere da prijeti da potpuno padne u zaborav. I dok smo početkom godine napokon dobili nove informacije o planiranoj remedijaciji, koja će jednim dijelom biti plaćena od strane naših institucija, tačnije Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS te Centra za međunarodnu saradnju i razvoj iz Slovenije, svi smo imali priliku vidjeti veoma ubjedljive dokaze da se ta kontaminirana zemlja najobičnijim kamionima, bez ikakvih mjera zaštite, razvozi po naseljima u okolini Banjaluke“.

Da ima mjesta za opravdanu sumnju potvrdilo je i Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci, koje je povodom ovog slučaja, a nakon inicijalnog prikupljanja informacija, odlučilo da otvori i zvaničnu istragu.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Kada smo došli u posjed dokaza koji očigledno ukazuju na suprotno od onoga što smo primili od nadležne inspekcije kao zvaničan odgovor, odlučili smo da podnesemo i krivičnu prijavu. Vi kao službeno lice nadležno za vršenje inspekcijskog nadzora ne možete sebi dozvoliti da se pozivate na “izjave direktora“ ako pred sobom imate dokaze da takve izjave očigledno nisu istinite. Takvo ponašanje se u najmanju ruku karakteriše kao nesavjesno vršenje službene dužnosti, a Republika Srpska sebi ne može dozvoliti da u organima uprave ima lica koja nesavjesno vrše svoju dužnost i djeluju suprotno javnom interesu, a po opasnost građana“, izjavila je Sonja Kosanović, pravnica Centra za životnu sredinu.

I dok istraga traje, Centar za životnu sredinu ponovo apeluje na Gradsku upravu Grada Banja Luka da uloži napor da se zbrinjavanje toksične supstance piralen izvrši na legalan, efikasan način koji je prije svega bezbijedan po građane ovog grada.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije