Neprihvatljivo izraelsko prisiljavanje civila da se evakuišu iz Rafe

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavio je da je Izrael dužan, u skladu sa međunarodnim pravom, da osigura bezbjednost civila u gradu Rafa na jugu Pojasa Gaze.

Prisiljavanje civila da se evakuišu iz Rafe je neprihvatljivo – napisao je Borelj na mreži X.

On je pozvao Izrael da ne nastavlja kopnenu operaciju u Rafi, ističući da bi to dodatno pogoršalo ionako tešku humanitarnu krizu.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

I predsjednik Evropskog saveta Šarl Mišel ocijenio je da su neprihvatljive naredbe izraelskih vlasti za evakuaciju civila iz Rafe, na jugu Pojasa Gaze, zbog ofanzive na taj grad.

– Pozivamo izraelsku vladu da poštuje međunarodno humanitarno pravo i zahtijevamo da ne preduzima kopnenu operaciju u Rafi. Prelazni punktovi moraju u potpunosti funkcionisati i omogućiti dostavu esencijalne humanitarne pomoći za izgladnele palestinske civile – poručio je Mišel u objavi na platformi Iks.

Izraelska vojska pozvala je juče stanovnike naselja u centralnom dijelu Rafe da se evakuišu dok nastavlja operaciju protiv Hamasa u tom gradu.

Izraelski ratni kabinet u četvrtak uveče je odobrio “ograničeno proširenje” vojne operacije u Rafi. Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć Palestincima u Gazi (UNRWA) saopštila je da je oko 300.000 ljudi pogođeno naredbama za evakuaciju u Rafi i Džabaliji, ali da bi brojeve vjerovatno mogli biti i veći jer su to gusto naseljena područja.

Oko milion Palestinaca, koji su pobjegli od sukoba u drugim dijelovima Pojasa Gaze, našlo je utočište u Rafi.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije