Nijedna fabrika u BiH ne posjeduje tehnologiju za proizvodnju dronova

Direktor Privrednog društva “Kosmos” iz Banjaluke Dušan Vještica da ima saznanja da nijedna od fabrika u BiH sa kojima imaju saradnju ne posjeduje tehnologiju za proizvodnju dronova, jer je njihova proizvodnja specifična.

Vještica je objasnio Srni da se, kada je riječ o proizvodnji dronova, radi o veoma kompleksnoj tehnologiji u dva segmena, od kojih se prvi odnosi na proizvodnju upravljačkog step motora koji pokreće propeler, a drugi na centralni procesor koji upravlja letjelicom.

Komentarišući izjavu ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza da BiH proizvodi svoje dronove na pet mjesta i da to nije nikakva tajna, Vještica je istakao da ovakve izjave služe za popravljanje vlastitog političkog rejtinga.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Vještica je rekao da se dron kao letjelica sa raspoloživim tehnologijama u BiH ne može proizvesti bez kupovine dijela tehnologije kojeg čini centralni procesor, a možda u ovoj fazi čak i step motore.

“BiH nije na tehnološkom nivou da može da proizvodi centralni procesor za upravljanje dronom”, istakao je Vještica.

Prema njegovim riječima, tržište namjenske industrije u BiH je kontrolisano jer monitoring nad svim fabrikama ove industrije vrši inspekcija Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

“Taj monitoring traje dugo godina i radi se o relevantnim kontrolnim organima. Sigurno je da se niko ne bi bavio izvozom dronova i opreme u namjenskoj industriji, a da ona nije prošla sve procedure što se tiče BiH”, pojasnio je Vještica.

Komentarišući informaciju da su se nedavno iznad kasarni Oružanih snaga BiH, vojnih objekata i skladišta pojavili nepoznati dronovi, Vještica je rekao da je banjalučki “Kosmos” fabrika namjenske industrije koja može da radi i održava protivvazduhoplovne sisteme Oružanih snaga BiH, te da kao profesionalac ne razumije šta znači prijaviti leteće objekte bezbjedonosnim agencijama.

Prema njegovim riječima, Oružane snage BiH mogu da se obrate “Kosmosu” koji će izvršiti remont takvih sistema kako bi mogle upravljati bezbjednosti iznad svojih objekata, ako ne iznad čitavog neba BiH.

Govoreći o trenutnoj proizvodnji u banjalučkom “Kosmosu”, Vještica je rekao da se ovo preduzeće u dijelu namjenske industrije prevashodno bavi protivvazdušnom odbranom, ističući da je godinama regionalni lider u tom dijelu proizvodnje.

On je rekao da “Kosmos” proizvodi različite komponente za sisteme protivvazduhoplovne odbrane gdje imaju usvojene tehnologije, odnosno vrše remont, održavanje i servisiranje različitih sistema protivvazduhoplovne odbrane.

“Kosmos”, kaže Vještica, izvozi svoje proizvode i u treće zemlje, a najviše na tržište Srbije, te je dodao da iz Oružanih snaga BiH nema zahtjeva za saradnju, ali da bi takva saradnja mogla da postoji ukoliko bi zataražile remont njihovih sistema.

Portal “Kliks” juče je objavio da su dronovi, koji su nedavno predstavljeni na Zeničkom privrednom sajmu kao proizvod Centra za tehničko tehnološko ispitivanje iz Sarajeva, uvezeni iz Kine i da nemaju nikakve veze sa BiH.

Ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez demantovao je ovu informaciju, tvrdeći da BiH proizvodi svoje dronove na pet mjesta i da to nije nikakva tajna, ali nije naveo lokacije na kojima se vrši proizvodnja

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije