Njemački div ukida 600 radnih mjesta u Sloveniji, proizvodnju seli u BiH!

U našu zemlju će biti prenesena proizvodnja alternatora

U 2025. godini njemačka kompanija Mahle u slovenskom Šempetru planira ukinuti 340 radnih mjesta u sklopu “optimizacije organizacijske strukture” s ciljem veće učinkovitosti te 270 radnih mjesta zbog preseljenja dijela proizvodnje u Bosnu i Hercegovinu i Mađarsku.

Mjeru pripisuju slaboj potražnji na tržištu automobila u Evropi, a ujedno najavljuju konsultacije s predstavnicima zaposlenika. Mahle planira preseliti proizvodnju alternatora u Bosnu i Hercegovinu, dok se manje preseljenje tiče proizvodnje e-kompresora koja se seli u Mađarsku.

BiznisInfo.ba podsjeća da je firma Mahle nedavno izgradila veliki pogon u Aleksandrovcu kod Banjaluke.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Planirano je da u ovom pogonu do kraja godine bude zaposleno oko 800 radnika. Iz ove kompanije najavljuju proširenje kapaciteta u Aleksandrovcu, te da je početkom 2026. godine planirano da pogom ima oko 1.000 zaposlenih.

Ova kompanija je veliki dobavljač sistema za automobilsku industriju, a dijelove koje proizvodi ima svaki drugi automobil u svijetu. Riječ je o dijelovima za putnička, teretna i radna vozila.

Ukidanje radnih mjesta u Sloveniji

Inače, kako je jučer rečeno u Sloveniji, s elektrifikacijom kao ključnim strateškim stubom njemačke Mahle grupe, firma održava puni zamah u razvoju visokoučinkovitih i inovativnih proizvoda u ovom tehnološkom području. Također, nastavljaju s održivom transformacijom Mahle Electric Drives Slovenija u smjeru proizvodnje proizvoda za potrebe elektrifikacije u automobilskoj industriji.

– Posebno u poduzeću u Šempetru planiramo ulaganja u novu proizvodnju sistema za električna vozila – istaknuto je.

Trenutno bilježe pad na gotovo svim tržištima na kojima posluju – automobilskom, tržištu električnih bicikala, terenske mobilne mehanizacije i u drugim segmentima, rekao je direktor Mahle Electric Drives Slovenija Guntram Haas.

– Na temelju ovih činjenica, mi u Mahle Electric Drives Slovenija moramo planirati svoje poslovanje za blisku budućnost na način da ojačamo svoju konkurentnost, pogotovo jer je tvornica Mahle u Šempetru od centralne važnosti za budući rast na području elektrifikacije – rezimirao je direktor.

Kako dodaje Haasa, nastoje pronaći socijalno prihvatljiva rješenja za one zaposlenike koji će biti pogođeni ovim mjerama.

– Sada ćemo pristupiti procesu konsultacija s predstavnicima zaposlenika – dodao je.

Šempeter kod Gorice najveća je od pet lokacija Mahle grupe u Sloveniji. Firma koja je nastala preimenovanjem bivše Letrike nakon što je pala u njemačke ruke, u Sloveniji zapošljava ukupno više od 2.000 ljudi.

S oko 1.700 zaposlenih, Šempeter je centralni razvojno-proizvodni centar za električne pogonske sisteme i mehatroniku za hibridna i električna vozila te električne bicikle. Posljednjih godina Mahle je u Šempetru pokrenuo i proizvodnju elektromotora za nova vozila i električne bicikle.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije