Urednica Spin.info saslušana u policijskoj stanici zbog krivične prijave za klevetu

Novi pritisci na redakciju Spin.info zbog tekstova o nepravilnosti poslovanja jedne firme

Glavna i odgovorna urednica portala Spin.info Sanja Vasković saslušana je jučer u Policijskoj stanici Istočna Ilidža u svojstvu osumnjičene za krivično djelo kleveta. Prijavu protiv nje je podnio vlasnik firme Mraz Mladen Kovačević, o čijem poslovanju je portal Spin.info pisao.

Udruženje Umbrella, koje okuplja 13 istraživačkih nezavisnih medija, reagovalo je saopćenjem u kojem su izrazili puno podršku Vasković. Udruženje je objavilo da je Vasković suočena sa pristicima zato što obavlja svoj novinarski posao i iznosi informacije u interesu javnosti.

“Sa žaljenjem konstatujemo da je urednica Vasković pozvana na ispitivanje u Policijsku stanicu Istočna Ilidža na osnovu prijave vlasnika firme Mraz, Mladena Kovačevića, bez preciznog navođenja o kojim se navodnim klevetama radi”, navedeno je u saopštenju.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Vasković je saznala o kojoj se prijavi za klevetu radi tek kada se jučer, u pratnji advokata, odazvala pozivu da dođe u policijsku stanicu. Prije nekoliko dana objavila je tekst o nepravilnostima rada ovog preduzeća, nakon čega je dobila poziv od vlasnika Mraza koji joj je prijetio da će je prijaviti policiji. Portal Spin.info je i ranije bio pod pritiscima vlasnika ove firme, kada su prije pola godine objavili tekst o poslovanju Mraza.

Vasković je u izjavi za portal Direkt rekla da iz Spin.info apsolutno stoje iza svake napisane rečenice te da već spremaju i nastavak priče.

“Apsurdno je da sam zapravo ja trebala prijaviti gospodina Kovačevića, jer me dva dana zvao nakon objavljivanja teksta, pokušavajući na sve načine da me zastraši, odnosno pojasni mi kako bih trebala da radim svoj posao”, rekla je Vasković.

Iz Umbrelle su ovaj slučaj nazvali zastrašivanjem.

“Prijavljivanje novinara zbog objavljenih tekstova koji preispituju poslovanje preduzeća, posebno kada postoji opravdana sumnja na nepravilnosti, predstavlja pokušaj ušutkivanja kritičkog novinarstva i ograničavanja slobode medija”, naglasili su iz Umbrelle.

Reakcija Spin.info je i ranije bila meta pritisaka. U martu ove godine je bila izbačena iz prostorija nekadašnjeg vojnog objekta u vlasništvu opštine Istočno Novo Sarajevo, koji su koristili tri godine.

Umbrella je dodala da snažno osuđuje sve pokušaje zastrašivanja novinara i izražava punu solidarnost sa Sanjom Vasković. Pozvali su nadležne institucije da omoguće novinarima da rade svoj posao slobodno i bez pritisaka, te da svaki postupak bude vođen u skladu sa zakonom i najvišim standardima slobode medija.

“Novinari moraju imati slobodu da postavljaju pitanja i ukazuju na moguće nepravilnosti u radu privatnih i javnih preduzeća bez straha od odmazde”, naglašeno je. 

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije