Sramota u 21. veku: Banjaluka traži pravdu za zlostavljane životinje

U Banjaluci će u subotu, 12. oktobra, biti održani protesti građana koji traže izmjene Zakona o zaštiti životinja. Ovi protesti će započeti u 17:00 sati, kod Megafona, a organizatori i zahtijevaju hitnu primjenu Zakona o dobrobiti životinja Republike Srpske.

Među ključnim zahtjevima je i uspostavljanje hitnog direktnog sporazuma s jednom od veterinarskih ambulanti, dok se ne okonča tender, kako bi se osigurala adekvatna zdravstvena zaštita i liječenje pasa u azilu. “Vrijeme je da nakon godina nerada počnete!”, poručili su okupljeni.

Povod za održavanje protesta su strašni slučajevi zlostavljanja i mučenja životinja koji su se desili u prethodnom periodu. Prisjetimo se samo slučaja kada je muškarac iz Istočne Ilidže užetom zavezao psa za traktor i vukao ga po putu. Osnovni sud u Sokocu je 26. septembra odredio njemu jednomjesečni pritvor nakon hapšenja zbog krivičnog djela mučenje i ubijanje životinja.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Važno je napomenuti da je mučenje i ubijanje životinja krivično djelo u Bosni i Hercegovini. Prema Krivičnom zakonu Federacije BiH, za ovo krivično djelo propisana je novčana kazna ili kazna zatvora do šest mjeseci, dok Krivičnim zakonikom Republike Srpske kazna može iznositi do dvije godine zatvora. Protesti su stoga jasna poruka vlastima da građani traže hitne mjere za zaštitu životinja i strožu primjenu zakona.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije