Preminuo jedan od 12 dječaka koji su prije pet godina spašeni iz špilje

Duangpetch Promthep, jedan od 12 dječaka koji su spašeni iz tajlandske špilje 2018. godine, preminuo je u Velikoj Britaniji.

Pronađen je bez svijesti u svojoj spavaonici u nedjelju i prebačen u bolnicu, gdje je umro u utorak, rekli su za BBC njegovi sugrađani.

Bio je upisan u fudbalsku akademiju u Velikoj Britaniji od kraja prošle godine.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Bio je kapetan fudbalskog tima koji je bio zarobljen duboko u špilji više od dvije sedmice.

Njegovo mršavo, ali nasmijano lice uhvaćeno svjetlom ronioca nakon što su dječaci pronađeni u špilji bila je jedna od najupečatljivijih slika iz nevjerojatnog spašavanja.

U avgustu prošle godine, njegovi suigrači obradovali su se kada je Promthep, kojeg zovu Dom, objavio na Instagramu da je dobio stipendiju za Brooke House College Football Academy u Leicestershireu. “Danas se moj san ostvario”, napisao je.

Samo šest mjeseci kasnije, oni žale za gubitkom svog prijatelja.

Vijest o njegovoj smrti pojavila se nakon što je njegova majka obavijestila hram Wat Doi Wao u njegovom rodnom gradu u Chiang Raiju, koji je tim posjećivao. Neka Domova duša počiva u miru, stoji u objavi uz koju su priložene slike nogometne reprezentacije s redovnicima.

Šta se dogodilo 2018. godine?

Nakon treninga 23. juni 2018. godine, nogometni tim Wild Boars (Moo Pa na tajlandskom) – čiji je kapetan bio Promthep – na svojim je biciklima odjurio do špilje Tham Luang u Chiang Raiju. Bilo je to jedno od omiljenih okupljališta ekipe.

Ali iznenadna oluja uzrokovala je poplavu uskih prolaza u špilji – koja je bila četvrti najveći špiljski sistem u Tajlandu – zarobivši dječake i njihovog trenera unutra.

Proveli su devet dana u mraku i bez hrane – dok je trajala očajnička potraga u kojoj je učestvovalo oko 10.000 ljudi – prije nego što su ih pronašli ronioci.

Promthep je napunio 13 godina dok je bio zarobljen u špilji. Njegovi suigrači tada su imali između 11 i 16 godina, dok je njihov trener Ekkaphon Kanthawong imao 25 ​​godina.

Dječaci su koristili kamenje kako bi kopali rupe za bijeg, dok ih je njihov trener podučavao tehnikama meditacije koje su im pomogle da ostanu mirni i koriste što je moguće manje zraka. Ronioci su im slali hranu i pisma porodica čak i dok su planirali spašavanje.

Na kraju su izvučeni iz špilje tako što su bili pod sedativima dok su ih ronioci izvlačili kilometrima dugim uskim prolazima.

Spašavanje je dospjelo na naslovnice širom svijeta, a kasnije su snimljeni filmovi i objavljene knjige kako bi se ispričala nevjerovatna priča, uključujući mini-seriju od šest epizoda koju je Netflix objavio prošle godine.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije