Stiže i Vučić u Dubrovnik, neviđene mjere osiguranja

Danas se u poslijepodnevnim satima u Hrvatskoj održava samit Ukrajina – Jugoistočna Evropa, koji će okupiti nekoliko ključnih regionalnih lidera. Po prvi put u Hrvatskoj boravi ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, a uz njega će učestvovati i hrvatski premijer, predsjednik Crne Gore, predsjednica Kosova te premijeri Grčke, Bugarske, Albanije i Sjeverne Makedonije.

Očekuje se i prisustvo srpskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Na summitu bi trebala biti usvojena zajednička Dubrovačka deklaracija, čiji se tekst još finalizira. Prema dostupnim informacijama, deklaracija će osuditi rusku agresiju i potvrditi podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine, uključujući Krim. Također će uključiti podršku mirovnom planu Zelenskog, zahtjev za procesuiranje ratnih zločina u Ukrajini, podršku ukrajinskim evrointegracijama i članstvu u NATO-u, kao i obnovi Ukrajine te energetskoj sigurnosti.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Na marginama samita očekuje se potpisivanje sporazuma između Hrvatske i Ukrajine kojim bi se dugoročno regulisala ssradnja na području humanitarne pomoći, razminiranja i procesuiranja ratnih zločina, čime bi se formalizirale već postojeće aktivnosti između dviju zemalja.

Reporter HTV-a u javljanju iz Dubrovnika rekao je kako je dolazak predsjednika Zelenskog jedan od sigurnosno najizazovnijih susreta održanih u Dubrovniku.

“Kako kažu stručnjaci, prvi put u Dubrovnik dolazi osoba kojoj prijeti atentat ili tako nešto. Stoga zahtjeva posebne sigurnosne mjere. Već jučer, tijekom jutra, počelo su se odvoziti kante i ograđivati parkinzi oko ovoga dijela grada. Danas je učenicima dviju obližnjih srednjih škola najvaljeno da neće imati nastavu. Sva vozila koja su u krugu hotela odvođena su i njih danas ovdje nema”, rekao je. 

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije