Pokrenuta humanitarna akcija „Banja Luka je prijatelj“ za prikupljanje pomoći opštinama na području Federacije BiH

Grad Banja Luka pokrenuo je humanitarnu akciju „Banja Luka je prijatelj“ za prikupljanje pomoći opštinama na području Federacije BiH, koje su pogodile katastrofalne poplave, a koja će, za početak i shodno potrebama stanovništva, trajati u periodu od 8. do 16. oktobra.

Savjetnica gradonačelnika, Milada Šukalo naglasila je kako će akcija trajati sedam dana, a razlog je taj jer se potrebe ugroženog stanovništva mijenjaju iz dana u dan.

Pozvala je i sve sugrađane da budu dio akcije na bilo koji način i da tako pokažu solidarnost.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

-Kao što znate, nekoliko gradova i opština Federacije BiH je zadesila jedna strašna elemetnarna nepogoda, katastrofalne poplave koje su odnijele nekoliko života i ugrozile mnoge domove, odnijele i uništile saobraćajnu infrastrukturu. U proteklih nekoliko dana dobili smo puno upita da li ćemo se oglasiti kao Grad i pomoći. Gradonačelnik Draško Stanivuković je isti dan ponudio svu našu tehničku podršku, podršku naših vatrogasaca i Civilne zaštite. Nažalost, mi kao grad imamo iskustvo sa poplavama. Telefonski smo se čuli sa načelnicima pogođenih opština, te su nam oni rekli da imaju veliki borj ljudi na terenu, ali da će najveća pomoć biti potrebna u danima koji tek dolaze – naglasila je Šukalo.

Dodala je i to kako je Grad protekle godine zajedno sa Crvenim krstom pokrenuo sličnu humanitarnu akciju za Tursku i Siriju, koje su bile pogođene razornim zemljotresima.

-Tada su naši sugrađani pokazali veliku solidarnost, prikupili su zaista veliki broj potrepština koje su bile na listi Crvenog krsta. Prikupljena su dva šlepera svih potrebnih stvari, koje smo proslijedili tada u Tursku i Siriju, a za ovaj postupak smo dobili i zahvalnost od Turske ambasade i konzulata. Kada je riječ o ovoj akciji koju danas pokrećemo, ona će biti realizovana po sličnoj inicijativi, putem uspostavljenih sistema. Govorimo o našem Crvenom krstu kao našoj najvećoj organizaciji koja koordiniše i zna na koji način potreptšine mogu da dođu pojedinaca. Akcija počinje danas, 8. oktobra i trajaće do 16 oktora, dakle sedam dana iz razloga jer se liste potreba mijenja iz dana u dan. Juče smo imali jednu listu, a već danas smo dobili informaciju da je sada potrebno nešto drugo. Nakon sedam dana ćemo procijeniti da li ima potrebe da nastavljamo sa akcijom – rekla je ona.

Naglasila je i to kako se gradonačelnik Stanivuković oglasio još jednom, najavivši kako će uputiti i finansijsku podršku.

-Svi građani Banje Luke koji žele da pomognu, to mogu da učine uplatom na žiro – račun Drštva crvenog krsta BiH. Naša želja je da finansijska pomoć koja će biti upućena iz Banje Luke se ne dijeli po procedurama na više pojedinaca, nego da putem lokalnih orgnaizacija Crvenog krsta istu usmjerimo konkretno ka jednoj porodici za na primjer izgradnju novog doma, stipendije učenicima i slično. Jedan takav apel smo upitili juče, pitali da li je to moguće i dobili smo potvrdan odgovor. Svi koji žele da pomognu mogu to da učine tako što će sve ono što je potrebno odnijeti u Vatrogasni dom u centru grada, koji se nalazi u Hvarskoj ulici – dodala je Šukalo.

Naglasila je da, poučeni prethodnim iskustvima, Grad je aktivno učestvovao u implementaciji programa „Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u BiH“ koji zajedno finansiraju Vlada Švajcarske i Ujedinjene nacije, a sprovode ga UN agencije.

-Želim da pohvalim naš grad i našu administraciju. Banja Luka je jedan od gradova koja je bila dio ovog projekta, koji nam je omogućio da sistemski pristupimo analizi potencijalnih elemenata koji bi mogli da dovedu do potencijalnih katastrofa u gradu. U proteklom periodu jedna od konkretnih mjera je izrada katastra klizišta u gradu i dok je tim stručnjaka i ljudi, koji su predstavnici akademske javnosti radili na platformi koji je pripremao ove mjere prevencije, koliko je ona moguća – to ipak nije bila aktuelna tema koju su mediji pratili. Ipak, kada se dese ovakve situacije, na red dolaze upravo ove, životne teme i o njima treba da razgovaramo i radimo na njima i onda kada nisu u fokusu, prije nego dođe do oredđeni prirodnih katastrofa – dodala je ona.

Željkica Ilić, sekretar Gradske organizacije Crvenog Krsta Banja Luka naglasila je kako je Crveni krst uvijek tu da pomogne ljudima u nevolji.

– Ovu akciju radimo u sradnji sa Gradom. Jutros sam od kolega dobila novu listu, a to je da su prioriteti: voda za piće, kabanice, čizme manji brojevi, lopate, rukavice, građevinske rukavice, građevinska kolica, higijenski paketi, svijeće, lampe, dezinfekciona sredstva, sredstva za čišćenje. Potrebe se mijenjaju iz dana u dan, a naši volonteri će biti u Vatrogasnom domu i pakovati sve ono što pristigne. Društvo crvenog krsta BiH otvorilo je jedinstven račun za sve opštine i gradovi. Svi koji žele da pomognu mogu da se obrate našoj organizaciji, te ćemo mi da damo dalja uputstva. Pokrenut je i humanitarni broj 17023 koji građani mogu da pozovu i da na taj način doniraju 2 KM – istakla je ona.

Dragoljub Vukajlović, član Štaba za vanredne situacije Grada za odbranu od poplava i rukovodilac plana spasavanja Grada podsjetio je na to šta je Banja Luka uradila u proteklom periodu kada je riječ o poplavama, te je uputio saučešće svim porodicama čiji su članovi nastradali u poplavama.

– Podsjetiću da smo mi smo prethodni period uradili dosta toga kada je riječ o ovome, a  Grad učestvuje u Međunarodnom projektu „Smanjenja rizika katastrofa za održivi razvoj“. Zamisao projekta je da se na nivou lokalnih zajednica imenuju platforme smanjenje rizika. U prvoj fazi, koja je trajala četiri godine, mi smo imenovali platformu, a članovi su bili predstavnici naših javnih ustanova i radnici Gradske uprave. Međutim, u drugoj fazi smo utvrdili, kroz aktivnosti koje smo realizovali u prvoj fazi, da je neophodo u platformu uključiti struku iz različitih sektora, pa smo sada prilikom formiranja platforme, pozvali naučnu i stručnu javnost, kao i profesore sa Univerziteta da daju svoje prijedloge u cilju smanjenja rizika – rekao je on.

Podsjetio je i na to da je opet izdato upozorenje i da treba da ga ozbiljno shvatimo.

-Upućen je vanredni meteorološki bilten za isto područje, Hercegovinu, kada se očekuju obilnije padavine i to na području zapadnije od Kiseljaka prema Jablanici, što će svakako spasilačkim službama tamo otežavati posao potrage i spasavanja. Za Banju Luku je izdato upozorenje da bi moglo biti jačeg vjetra – dodao je Vukajlović.

Sanda Kozić, koja je prije par dana dobila nagradu za humanost, takođe je odlučila da bude dio ove akcije.

-Nagradu sam primila kada sam saznala za ovo što se dogodilo. Odmah sam kontaktirala Grad i zamolila da učestvujem kao pojedinac i da pomgnem. Apelovala bih svima da učestvuju u ovoj akciji, da pomognemo jedni drugima i da budemo humani – istakla je ona.

Svi sugrađani koji žele da pomognu stanovništvu pogođenom polavama putem uplata na žiro – račun, uputstva mogu da pogledaju OVDJE. 

Podsjećamo, gradonačelnik Draško Stanivuković poručio je kako će Grad Banja Luka doznačiti 100 hiljada KM opštinama pogođenim poplavama u Federaciji Bosne i Hercegovine.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije