Rusi ušli u grad koji je na prvoj crti od 2014. i predstavlja sidro ukrajinske odbrane

RUSKE snage ušle su u predgrađe istočnog ukrajinskog grada Torecka, priopćila je ukrajinska vojska kasno sinoć, manje od tjedan dana nakon pada obližnjeg grada Vuhledara. “Situacija je nestabilna, borbe se vode doslovno na svakom ulazu (u grad)”, rekla je za ukrajinsku nacionalnu televiziju glasnogovornica Operativno-taktičke grupe Luhansk Anastasija Bobovnikova.

“Rusi su ušli u istočnu periferiju grada”, dodala je. Rusija, koja sada kontrolira tek nešto manje od petine ukrajinskog teritorija, napreduje prema Torecku od kolovoza, zauzimajući selo po selo s pješaštvom potpomognutim povećanom upotrebom visoko razornih vođenih bombi.

Toreck je ukrajinski grad na prvoj liniji već deset godina, jer je blizu ukrajinskog teritorija koji su 2014. godine zauzeli separatisti koje podržava Rusija i od tada je postao sidro kijevske obrane.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Putin se fokusirao na osvajanje Donbasa

Za Moskvu bi zauzimanje grada, poznatog do 2016. godine pod sovjetskim imenom Dzeržinsk po osnivaču sovjetske tajne policije Feliksu Dzeržinskom, približilo cilju predsjednika Vladimira Putina da zauzme regiju Donbas.

Nakon što nije uspio zauzeti glavni grad Kijev prilikom pokretanja sveobuhvatne invazije Moskve u veljači 2022. godine, Putin se usredotočio na zauzimanje starog industrijskog središta na istoku Ukrajine poznatog kao Donbas, koji pokriva regije Luhansk i Donjeck.

Pad Torecka, kažu ukrajinski vojni analitičari, omogućio bi Moskvi da opstruira ključne logističke rute koje povezuju operativnu pozadinu kijevskih snaga u tom području sa zonom borbe, uključujući glavnu cestu Pokrovsk-Kostjantinivka.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije