Vlada HNK: Broj poginulih u Jablanici i Konjicu povećan na 18, traga se za sedmoro nestalih

Broj smrtno stradalih u poplavama u Jablanici i Konjicu povećan je na 18, a traga se za sedmoro nestalih, saopštila je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Prema zvaničnim podacima, 16 osoba poginulo je u Jablanici, dvije su iz Konjica. Jedno tijelo još nije identifikovano.

U Konjicu je aktivna potraga za tri nestale osobe, a u Jablanici za njih četvoro, navode iz Vlade.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Na području Jablanice i Konjica, uz domaće snage, pomoć pruža i više spasilačkih ekipa iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije i Turske. Prioritet spasilačkih ekipa je što brži pronalazak nestalih osoba.

Na području Konjica, iz više naseljenih mjesta mjesne zajednice Neretvica evakuisano je stanovništvo, a više tamošnjih naselja i dalje je odsječeno, bez puteva, telefonske i elektroenergetske mreže. Ekipe na terenu rade na probijanju koridora.

Helikopterom Oružanih snaga BiH dvije osobe prebačene su iz sela Dobrićevići do punkta za medicinsko zbrinjavanje u Konjicu.

Iz Civilne zaštite ističu kako se neprestano obavlja doprema lijekova, hrane, ođeće, higijenskih i drugih potrepština žiteljima odsječenih prostora.

Sve raspoložive teške mašine usmjerene su na čišćenje lokalnih puteva i magistrale, a najteža situacije i dalje je na pravcu prema Ostrošcu i Buturović Polju.

Put od Jablanice prema Doljanima i Sovićima i dalje je u potpunosti zatvoren i radi se na sanaciji odrona.

Putna komunikacija prema Donjoj Jablanici na svim osposobljenim pravcima i dalje je za korištenje dostupna isključivo spasilačkim službama i drugim vozilima s posebnim odobrenjima.

Iz MUP-a upozoravaju vozače da ne kreću na put prema Jablanici, a iz svih centara civilne zaštite apeluju da niko ne kreće da pruža pomoć bez javljanja njihovim operativnim centrima, bilo da je riječ o spasiocima, bilo da se radi o dopremanju životnih potrepština.

Na području grada Mostara, u Drežnici i okolnim mjestima, situacija je pod nadzorom, a putevi su pročišćeni, osim na dijelu puta prema Divi Grabovici, gdje se otežano saobraća zbog odrona.

Snabdijevanje električnom energijom i telefonskim vezama u Drežnici je uredna, dok voda i dalje nije pogodnom za piće.

Komisija za procjenu štete danas je izašla na teren.

Iz federalnoga Hidrometeorološkog zavoda izdano je upozorenje zbog mogućnosti obilnijih padalina na zapadu, sjeveru i istoku Hercegovine od sutra uveče do jutarnjih časova u srijedu, 9. oktobra.

Uz jaču kišu, prognoziraju između 30 i 60 litara po metru kvadratnom, mjestimično i do 80 litara, zbog čega su moguće pojave bujičnih potoka, klizišta i odrona, posebno na pogođenom području sjevera Hercegovačko-neretvanskog kantona.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije