Detaljan pregled? Ostavila vozilo na popravci, vratili joj ga nakon 11 godina

Britanska naučnica, Penelopa Horlik, doživjela je nevjerovatnu sagu sa svojim Poršeom 911 modelom iz 1997. godine, koji je ostavila na popravci, a mehaničar joj ga je vratio tek nakon 11 godina.
Okružni sud u Londonu dodijelio joj je odštetu u iznosu od 114.000 funti (oko 136.000 evra) nakon što se ispostavilo da mehaničar nikada nije završio dogovoreni posao.

Sve je počelo 2010. godine, kada je Horlik oštetila donji dio svog Poršea 911 Targa, modela sa 3,6-litarskim motorom, prelaskom preko rupe na putu. Automobil je postao neispravan, a ulje je curilo iz motora. Horlik je angažovala mehaničara Džadživana Džalija, vlasnika servisa JJ Inžinjering, koji je pristao da obavi popravku za 9.000 funti.

Međutim, mjeseci su prolazili, a automobil nije bio vraćen. Mehaničar je stalno odlagao isporuku, tvrdeći da je sada potrebna kompletna generalka motora i da mu Horlik duguje novac za dodatne troškove i skladištenje. Tokom godina, komunikacija je postala napeta, a vlasnica je na kraju 2014. kupila drugi automobil kako bi zamijenila Porše.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Sud presudio u korist vlasnice

Horlik je 2022. odlučila da se obrati sudu kako bi povratila svoj automobil. Nekoliko dana kasnije, Džali je vratio automobil, ali je Porše bio bez motora i mjenjača, što je dodatno pogoršalo situaciju. Zbog toga je naučnica podnijela tužbu za kršenje ugovora, a sud je stao na njenu stranu, dodijelivši joj značajnu odštetu.

Sud je zaključio da mehaničar nije obavio posao sa “razumnom pažnjom i vještinom”, te da automobil nije nikada popravljen, uprkos tvrdnjama o dodatnim radovima. Penelopa Horlik sada čeka dodatnu odluku suda o kamatama, pravnim troškovima i mogućnosti žalbe od strane mehaničara.

Ovaj slučaj pokazuje kako jedno naizgled rutinsko popravljanje automobila može da se pretvori u dugogodišnju borbu sa sudskim epilogom.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije