Dodijeljena Nobelova nagrada za medicinu

Nobelova nagrada za fiziologiju ili medicinu Victoru Ambrosu i Garyju Ruvkunu

Nobelova nagrada za fiziologiju ili medicinu za 2024. u ponedjeljak je zajednički dodijeljena naučnicima Victoru Ambrosu i Garyju Ruvkunu, objavila je Nobelova skupština u Švedskoj, javlja Anadolu.

Na konferenciji za novinare održanoj u Institutu Karolinska u Švedskoj, proglašeni su dobitnici Nobelove nagrade za medicinu 2024.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Ambros i Ruvkun su nagrađeni za svoj rad u oblasti “otkrića mikroRNK i njene uloge u post-transkripcionoj regulaciji gena”.

Dvojac je otkrio mikroRNK, novu malu molekulu RNK koja igra važnu ulogu u regulaciji gena, a njihova otkrića su otkrila novi princip regulacije gena.

Studija o kojoj je riječ pokazala je da su mikroRNK neophodne za višećelijske organizme, uključujući ljude, i da imaju važnu ulogu u razvoju i funkcioniranju organizama.

Victor R. Ambros je rođen 1953. godine u New Hampshireu, SAD. Ambros, koji je završio dodiplomski studij biologije na Massachusetts Institute of Technology (MIT) 1975. godine, doktorirao je na istom univerzitetu 1979. godine.

Ambros radi na Medicinskom fakultetu Univerziteta Massachusetts od 2008.

Rođen 1952. u Kaliforniji, Gary Ruvkun završio je dodiplomsko obrazovanje na Univerzitetu Kalifornije, Berkeley, 1973. godine. Doktorirao je na Univerzitetu Harvard, gdje je i profesor genetike na Harvard Medical School.

Nobelovu nagradu za medicinu 2023. dobili su 68-godišnja mađarska naučnica Katalin Kariko i 64-godišnji američki naučnik Drew Weissman, koji su sproveli studije koje su omogućile razvoj vakcine COVID-19 koja sadrži mRNK.

Nobelova nagrada dodjeljuje se svake godine za najveća dostignuća koja su doprinijela čovječanstvu tokom prethodne godine.

U pitanju su nagrade za dostignuća iz oblasti fiziologije ili medicine, fizike, hemije, književnosti, ekonomije i za doprinos miru, koje su prije 120 godina počele da se dodjeljuju u čast švedskog pronalazača Alfreda Nobela (1833-1896.)

Prvi put Nobelova nagrada je dodijeljena 1901. godine, a u početku se dodjeljivala u pet oblasti, da bi od 1968. godine počela da se dodjeljuje i u oblasti ekonomije.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije