Helez u tajnosti unaprijedio oficira koji je odbio da se rukuje u Austriji

Ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez u tajnosti je potpisao ugovor sa kadetom iz BiH koji je na Terezijanskoj vojnoj akademiji odbio da se rukuje sa ministrom odbrane Austrije Klaudijom Taner, potvrdio je Srni zamjenik ministra odbrane Aleksandar Goganović.

Goganović je rekao da mu je njegov šef kabineta jutros prenio informaciju da je Benjamin Fukelja još u ponedjeljak potpisao ugovor sa Ministarstvom odbrane i od tada je zvanično pripadnik Oružanih snaga BiH u početnom oficirskom činu, potporučnik.

On je ukazao da je sve urađeno u tajnosti, jer kada se potpisuju ugovori organizuje se i svečana ceremonija kojoj, kao zamjenik ministra, i on prisustvuje.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Goganović je ocijenio da za Fukeljin čin u Austriji ne postoji nikakav izgovor i da ovaj ugovor može ostaviti kobne posljedice u budućnosti, te je izrazio žaljenje što je Helez izabrao ovaj pristup.

“Poručivao sam Helezu javno, ali i preko svog kabineta da bi bilo korektno da o ovom pitanju zasijeda stručni kolegijum unutar Ministarstva odbrane, koji postoji da bi rješavao ovakve situacije. Na stručni kolegijum pozovemo tri vjerske službe da bismo čuli i njihovo mišljenje i šta oni predlažu da se uradi”, istakao je Goganović.

On je ocijenio da je ovo loša poruka svim pripadnicima Oružanih snaga, ali i međunarodnim partnerima.

Prema njegovim riječima, u Ministarstvu odbrane svima su zagarantovana vjerska prava i slobode, ali se isto tako ulažu veliki napori kako bi se razvijala tolerancija i međusobno uvažavanje.

“Tako podižemo svijest o rodnoj ravnopravnosti”, pojasnio je Goganović.

Na Terezijanskoj vojnoj akademiji u Austriji u utorak, 1. oktobra, tokom svečanosti prijema novih oficira u austrijske oružane snage, bošnjački oficir je odbio da se rukuje sa Tanerovom jer je žena, a ovaj čin je “opravdao” svojim vjerskim uvjerenjima.

Ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez nije se javljao na telefonske pozive agencije SRNA kako bi dao svoj komentar na ovaj incident koji bi mogao da ugrozi saradnju BiH i Austrije, niti je odgovorio na upit proslijeđen resornom ministarstvu.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije