Dijana Ješić za BUKU: Karnevali i vašari nisu prioritet, novac u budžetu se mora raspoređivati domaćinski

Dijana Ješić nosilac je liste za Banjaluku stranke “Narodni front – Jelena Trivić”. Rođena je u Banjaluci i po zanimanju je diplomirani ekonomista. Udata je i majka troje djece.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

O stanju u gradu Banjaluci i aktuelnoj vlasti razgovarali smo sa Dijanom, koja je prije političkog angažovanja preko deset godina radila u obrazovnom sektoru i bila član brojnih udruženja na polju građanskog aktivizma.

“Upravo kroz taj aktivizam susretala sam se sa brojnim problemima građana, a koje u političkom životu gotovo niko nije spominjao. Uz to, suprug mi je RVI, koji je bez noge ostao kada je imao dvadeset i jednu godinu, pa sam uz njega osjetila svu nepravdu prema ovoj kategoriji. Mogu da kažem da je on jedan od ‘krivaca’ koji je u meni probudio tu želju da se borim protiv nepravde, a jedan od načina je bio da uđem u politiku i budem tamo gdje se odlučuje”, kazala je Dijana na početku razgovora.

Ona je ukazala na brojne probleme sa kojima se naš grad na Vrbasu susreće.

“Banja Luka već godinama ima probleme sa vodosnabdijevanjem, sa nedostatkom mjesta u vrtićima, sa kanalizacijom i infrastrukturom. Brojna su naselja koja i dalje muku muče sa vodom, što se posebno vidjelo u ljetnim mjesecima. Dragočaj, Prijakovci, Piskavica, sela na Manjači i drugi. Kanalizaciju nema gotovo nijedno prigradsko naselje, a što se tiče asfalta, on je najčešće predizborni”, navela je naša sagovornica i naglasila da gradske vlasti moraju da odrede jasne smjernice kako bi građani bili zadovoljniji.

“Prioriteti se moraju postaviti drugačije. Ne mogu biti karnevali, vašari i koncerti važniji od toga da naselja dobiju vodu. Novac u budžetu se mora raspoređivati domaćinski, pa tek kad se zadovolje osnovne ljudske potrebe, onda ima mjesta za dodatna šminkanja i šarenila. Umjesto da se na jedan događaj potroši petnaest i više miliona, koliko je grad dao na tenisku dvoranu koja sad ne služi ničemu, trebalo je novac usmjeriti na prioritete. Pri tome se turnir mogao održati i na postojećim terenima. Preko milion maraka je dato na dva spomenika Kulinu Banu i Tvrtku, a što nije nešto neophodno za građane”, bila je jasna Dijana.

Ona nije krila da svaka vlast uradi nešto korisno, te da je to slučaj i sa aktuelnom, mada se, po njenom mišljenju, moglo uraditi mnogo više.

“Ja bih izdvojila pomoć roditeljima u vidu besplatnih udžbenika, te pomoć penzionerima za besplatan prevoz, a posebno projekat ‘Predah’, koji će mnogim roditeljima koji imaju djecu sa poteškoćama u razvoju biti od velike pomoći. Te neke dobre politike i prakse svakako treba nastaviti”, kazala je Ješić.

Dijana je naglasila da je kao odbornik u Skupštini grada Banja Luka često upozoravala na neregularnost u sprovođenju određenih odluka.

“Mnogi projekti su urađeni bez potrebnih dozvola, bilo građevinskih, bilo upotrebnih. Mnogo toga je rađeno mimo zakona i navrat-nanos. Recimo, odluka o davanju saglasnosti Tržnici, odnosno privatnom licu da naplaćuje parking, umjesto da se prvo uradi studija opravdanosti ovakve odluke, pa izmijenili regulacioni plan, pa napravili parking, pa onda donijeli odluku, procedura je išla da je prvo napravljen parking, pa usvojena odluka. A studija je trebala biti sprovedena nakon usvajanja odluke, a izmjena regulacionog plana nikad nije usvojen. Ili kod sportske gimnazije, Skupština je izglasala kredit za adaptaciju Sokolskog doma i odabran je izvođač radova, a da pri tom ni danas taj objekat nije u vlasništvu grada i nije moguće ništa raditi dok ne bude u njegovom vlasništvu. Uz to, nema nastavnog plana i programa za taj smjer, a nema ni udžbenika. Sulude su takve odluke koje nemaju uporište u zakonima. Nije sporno da se gradi i radi, ali sve mora biti u skladu sa zakonom. Ako prvi čovjek grada radi mimo propisa, koja je to onda poruka građanima?”, upozorila je Dijana.

Ona je navela i šta bi trebalo da bude prvi i najbitniji posao odbornika kada preuzmu Skupštinsku većinu grada Banja Luka u narednom mandatu.

“Prvo je potrebno ostvariti uvid u rad svakog odjeljenja, utvrdi tačan iznos manjka novca u budžetu, jer je revizijom utvrđeno da za 2023. godinu nedostaje oko deset miliona, a za 2024. godinu još nemamo podatke. Moramo uraditi reviziju svih ugovora i javnih nabavki za protekli period, a za sve nezakonitosti neko će morati da odgovara. Pošto nakon peuzimanja vlasti, vrlo brzo ide usvajanje budžeta za narednu godinu, uvrstićemo u njega mjere iz našeg programa: izjednačavanje subvencija za privatne i javne vrtiće, kapitalne investicije za rješavanje problema vodosnabdijevanja, jednokratne pomoći za najugroženije borce i penzionere, te povećati granotove za socijalnu politiku, kulturu, te za sport u četiri puta većem iznosu nego što je sada”, istakla je Dijana.

Ješić je naglasila da i na ovim izborima, kao što se sumnja da je bio i na republičkim, može doći do izborne krađe, te pojasnila kakve mjere bi trebalo uvesti prilikom glasanja, kako bi ovaj negativni trend bio sveden na minimum.

“Nakon kontrolnog brojanja je utvrđeno da se na šezdeset odsto biračkih mjesta rezultati glasanja razlikuju od onih koji su prvobitno upisani. Najveća odstupanja su bila upravo za nivo predsjednika, ali ih je bilo i za ostale nivoe. U svakoj drugoj zemlji bi izbori bili poništeni, a oni koji su prekrajali volju građana, bili bi kažnjeni. Kod nas je ispalo da za krađu budete nagrađeni. Strah od krađe je opravdan, jer su vlasti razradile sistem i koliko god se uvedu nova pravila, oni uvijek nađu načina da ih zaobiđu i prekrše. Jedino izmjena Izbornog zakona BiH i uvođenje skenera i kamera na biračka mjesta mogu osigurati fer i poštene izbore. Dok se to ne desi, mi ćemo se osigurati posmatračima na svim izbornim mjestima, koji će biti obučeni za taj posao i nećemo dozvoliti krađe na biračkim mjestima”, pojasnila je gospođa Ješić na kraju razgovora.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije