Mladi naučnik slučajno posjekao najstarije stablo na svijetu, imalo je skoro 5000 godina

U ljeto 1964. godine student Donald Currey, koji je istraživao klimatske promjene, dobio je dopuštenje šumske službe da posječe jedno drvo u Nevadi, piše Smithsomnian.

Ne zna se kako je student obrazložio molbu, neki kažu da mu je u drvetu zapela nezamjenjiva švedska bušilica kada je pokušao uzeti uzorak jezgre, a bez nje nije mogao dovršiti istraživanje.

Drugi pak pretpostavljaju da mu je za analizu bio potreban puni presjek drveta. Lokalni rendžer mu je kazao da u parku ima na desetke sličnih stabala.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Najstariji čekinjasti bor

Danas se zna da je stablo koje je posjekao, smješteno u Wheeler Peaku u istočnoj Nevadi, bio čekinjasti bor star 4844 godine, nazvan Prometej.

Trideset pet godina kasnije Currey je ispričao da nije ni slutio da je stablo živjelo skoro 5000 godina.

Nije prebolio grešku

Nikada nije prebolio ono što je učinio pa se do kraja karijere više nije bavio drvećem nego je proučavao solane.

Čak i kada su ga u jednome TV intervjuu oko solana, puno godina kasnije, upitali je li on čovjek koji je posjekao najstarije drvo na svijetu, okrenuo se i otišao.

Mogu preživjeti u teškim uvjetima

Čekinjasti borovi jedna su od najdugovječnijih stabala na svijetu, nisu veliki, maksimalno su visoki do šest metara. Rastu sporo, ali su opremljeni za preživljavanje u teškim uvjetima. I kada su jako oštećeni, grane koje prežive još napreduju.

Rastu oko 1000 godina, a onda s jedne strane počinje odumirati kora. Grane iznad toga područja umiru. Ostaje mali dio kore koji podupire ostatak stabla pa je ono i dalje zdravo drvo koje raste.

Najstarije stablo zove se Metuzalem

Odrediti starost stabla nije łąko. Znanost o datiranju stabala, dendrokronologija, pojavila se na kraju 19. stoljeća. Nije dovoljno samo brojati godove jer svaki prsten ne odgovara nužno jednoj godini.

Sada se najstarijim stablom smatra Metuzalem, star skoro kao i Prometej. Smješten je u White Mountains u istočnoj Kaliforniji.

Danas su četinjače u Americi zaštićene i više se ne može dogoditi da neko stablo doživi sudbinu Prometeja. Tada se smatralo da je to tek stablo, da je drveće obnovljivi izvor i da će ponovno izrasti.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije