Žestoke borbe u Libanu: Poginulo osam Izraelskih vojnika, oglasio se i Netanjahu (VIDEO)

Situacija na Bliskom istoku ključa, a za danas je zakazana hitna sjednica Savjeta bezbjednosti UN. Podsjetimo, Iran je sinoć ispalio oko 200 balističkih raketa na Izrael, što je, prema izjavi Revolucionarne garde odmazda za ubistva vođa Hezbolaha i Hamasa.

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da je osam njenih vojnika ubijeno danas u sukobima sa pripadnicima Hezbolaha na jugu Libana, u nastavku kopnene operacije Izraela.

Uz Itana Icaka Ostera, čija je pogibija ranije danas saopštena kao prva u izraelskoj kopnenoj akciji u Libanu, IDF je objavila imena još sedmorice vojnika koji su poginuli u sukobima sa Hezbolahom, javlja Tajms of Izrael.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

To je najveći izraelski gubitak u ljudstvu u sukobima sa Hezbolahom u proteklih godinu dana.

Riječ je većinom o komandosima jedinice kojoj je pripadao i Oster. U tim sukobima ranjen je jedan izraelski oficir i četvorica vojnika.

Dvojica vojnika ubijeni su u odvojenom incidentu, u kojem je još jedan izraelski vojnik ranjen.

U trećem incidentu teško je povrijeđen pripadnik vojne medicinske ekipe.

Hezbolah je saopštio da je tek “u prvoj rundi” sukoba sa izraelskim trupama u južnom Libanu.

Prema navodima IDF, dvije njene divizije trenutno operišu u južnom Libanu.

IDF je opisala kopnene operacije u južnom Libanu kao “ograničene, lokalizovane i ciljane napade”, čiji je cilj uništenje infrastrukture Hezbolaha u pograničnom području.

Zvaničnici IDF naveli su da namjeravaju da okončaju te operacije što je prije moguće.

Izrael zabranio ulazak u zemlju generalnom sekretaru UN

Izraelski ministar spoljnih poslova rekao je da je generalni sekretar UN Antonio Gutereš “persona non grata” u Izraelu i da mu je zabranjen ulazak u zemlju. Izrael Kac kaže da je njegova odluka odgovor na Guterešov neuspjeh da “nedvosmisleno osudi” iranski raketni napad na Izrael u utorak.

On optužuje šefa UN da je “anti-Izrael” i da daje “podršku teroristima, silovateljima i ubicama.

“Gutereš će generacijama koje dolaze biti upamćen kao mrlja u istoriji UN”.

Šef UN-a je juče osudio “proširivanje bliskoistočnog sukoba eskalacijom za eskalacijom” i pozvao na prekid vatre.

Oglasio se Netanjahu povodom pogibije vojnika

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izrazio je saučešće porodicama poginulih vojnika u video saopštenju odmah nakon što je IDF objavio da su poginuli.

“Želim da izrazim svoje iskreno saučešće porodicama naših heroja koji su pali danas u Libanu, neka im Bog uzvrati, i neka njihova sjećanja budu blagoslov”, rekao je.

“Nalazimo se usred teškog rata protiv iranske osovine zla, koja želi da nas uništi. To se neće desiti, jer ćemo stajati zajedno, a uz Božiju pomoć zajedno ćemo pobijediti. Spasićemo naše taoce na jugu, vratićemo naše stanovnike na sjeveru, obezbijedićemo vječnost Izraela”, dodao je.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije