Nova prognoza Severe Weathera za zimu: Evo koliko snijega možemo očekivati

Prema najnovijoj dugoročnoj prognozi objavljenoj na portalu Severe Weather Europe (SWE), zima u Europi mogla bi donijeti znatno manje snježnih oborina nego što se prvotno očekivalo. Suprotno Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, gdje bi zimske padaline mogle biti izdašnije, Europa će se suočiti s manjim količinama snijega. Ove prognoze temelje se na dva vodeća meteorološka modela, ECMWF i UKMO, koji najavljuju ispodprosječnu razinu snijega u većem dijelu kontinenta.

Sezonski prosjeci pokazuju da će većina Europe ove zime imati manje snježnih padalina nego što je uobičajeno. Ipak, Skandinavija će biti iznimka, gdje se očekuje više snijega zbog prisutnosti niskog tlaka i mlaznog toka iznad sjeverne Europe. Ovi vremenski uvjeti omogućit će da se Skandinavija, za razliku od ostatka Europe, suoči s obilnijim snježnim padalinama.

Za prosinac, meteorolozi predviđaju manji broj snježnih dana u većem dijelu kontinenata. Iako Alpe ostaju regija s normalnim količinama snijega, glavni fokus snježnih padalina bit će ponovno na krajnjem sjeveru kontinenta, posebice nas sjevernom Skandinavijom.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Siječanj i veljača bez značajnih promjena
Siječanjska prognoza donosi sličnu sliku, s naglaskom na smanjeni potencijal snježnih oborina diljem kontinenta. Alpe, koje su u prosincu zabilježile prosječne snježne padaline, u siječnju bi mogle imati još manje snijega.

U veljači se ne predviđa veće poboljšanje vremenskih uvjeta. Prognoza i dalje pokazuje smanjenje snježnih oborina, s tek ponekim manjim područjima u Alpama koje bi mogle bilježiti snijeg, ali u malim količinama. Sjeverni dijelovi pod mlaznom strujom nastavljaju biti u prednosti, iako je i tamo količina padalina manja nego što je uobičajeno.

Model UKMO, koji je također dio dugoročne prognoze, predviđa kako će veći dio kontinenata bilježiti manje količine snježnih oborina, izuzevši dijelove pod mlaznom strujom. Isto tako potvrđuje da će većina Europe imati vrlo malo snijega ove zime tijekom prosinca, iako je nad subalpskim područjima označeno nešto više oborina. Velike promjene ne očekuju se ni u siječnju.

Siječanj donosi sličnu situaciju te je količina snježnih oborina smanjena, dok je više oborina predviđeno samo za krajnji sjever. Veljača neće biti ništa drugačija što se tiče promjena, dapače predviđeno je još manje snijega.

Oba modela ECMWF i UKMO ukazuju na “slabu snježnu sezonu” nad Europom, s iznimkom krajnjeg sjevera i manjih područja oko Alpa.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije