Protest penzionera u Hrvatskoj, evo kolike penzije traže


Umirovljenici u utorak na Međunarodni dan starijih osoba prosvjeduju na zagrebačkom Trgu bana Jelačića s glavnim zahtjevom da hrvatska Vlada ispuni obećanje i da prosječna mirovina bude 60 posto prosječne plaće kako bi mirovine bile dostatne za život dostojan čovjeka.

“Predsjednik Vlade misli da su stariji ljudi glupi, da ništa ne razumiju, da ne razlikujemo formulu od usklađivanja mirovina s kojom Vlada nema nikakve veze i od formule za izračun mirovine. Oni se cijelo vrijeme hvale kako mirovine rastu, ne rastu mirovine, samo se usklađuju s obzirom na to da rast cijena i plaća, ali nikad za onoliko koliko rastu cijene i plaće, već uvijek manje”, rekao je predsjednik Bloka umirovljenici zajedno (BUZ) Milivoj Špika na prosvjedu “Protiv siromaštva”.

Također je dodao kako je Plenković oko sebe okupio “tzv. predstavnike umirovljenika” koji ne predstavljaju nikog osim sebe.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Mnoštvo prosvjednika se na Trgu okupilo sa zviždaljkama, zastavama i transparentima poput: “Pravda za umirovljenike”, “Sebi 75 posto veću plaću, umirovljenicima 7,5 posto veće mirovine”, “Tri zla: rat, privatizacija, Plenković”.

Iz BUZ-a su ranije upozorili da oko 60 posto umirovljenika prima mirovinu koja je na liniji siromaštva ili ispod nje te da su tu posebno tzv. radničke mirovine, njih oko 940.000, od kojih gotovo 700.000 ima mirovinu manju od 550 ili 600 eura, što je ispod granice siromaštva.

Ocijenili su i da glavni problem nije 13. mirovina ili formula za usklađenje, već formula za izračun mirovine koja je promijenjena 1999. do kada je prosječna mirovina bila 80 posto prosječne plaće. Od tada pa do danas prosječna mirovina se prepolovila, prenosi Hina.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije