Jovan Memedović posjetio dolinu rijeke Plive pa zavapio: “Prepoznajem nagoveštaje katastrofe”

Međutim na samom kraju druge emisije primijetio je, kako je sam rekao, nagovještaje katastrofe. Osvrnuo se na nekontrolisanu gradnju privatnih objekata uz samu rijeku kao i izgradnju mini hidoelektrane na tom području kao i započeta rudna istraživanja.

“Jeste rajski su dani na rijeci Plivi. To je dolina tišine i savrešni sklad u prirodi. Ali samo do kada? To se pitam jer posle tri dana provedenih u dolini i počinjem da prepoznajem već poznate znake i nagoveštaje katastrofe. Graditelji vikendica nekontrolisano betoniraju obale ulazeći sa svojim posedima u rečni tok. A dole nizvodu već je izgrađena betonska brana i mini hidroelektrana. Ova slika govori o potpunom bezumlju vremena u kojem živimo, o klimavoj državnoj upravi koja je progledala investitoru kroz prste. Pa i o slabašnoj građanskoj inicijativi koja nije uspela da odbrani reku. Da zlo bude veće, počela su i rudna istraživanja” navodi Memedović u svojoj emisiji.

On je rekao da je rijeka Pliva na teritoriji opštini Jezero najugroženija ikada.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

” Na teritoriji opštine započeta su geološka istraživanja. Australijska kompanija traži precizne metale i metale za izradu baterija. A šta je rudnik drugo nego eksploatacija prirode? Cela regija je u riziku zbog reke Plive koja prolazi kroz tri opštine. Meštani su naravno protiv. Oni bi da sačuvaju Plivu, kažu voda je njihova budućnost. Najveći adut za povratak stanovništva jeste zdrava voda, zemlja i vazduh. Sa druge strane političari obično kažu – društvo mora napred, industrija će podići životni standard. To je sve tačno, ali ne po cenu zdravlja. Neka se o budućnosti ovog kraja pitaju oni koji ovde žive. To treba da bude njihova odluka.” kazao je Mmedović na samom kraju emisije.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije