Nude 30.000 evra, niko se nije javio za ovaj posao

Bigl koji može nanjušiti evre, ali i heroin. Bila je to ideja Ministarstva finansija Hrvatske, odnosno Carinske uprave koja je bila spremna da da 30.000 evra kompaniji koja, u svrhu detekcije novca i droga, može da obuči dva psa stara između 10 i 30 mjeseci, a sa njima i četiri carinska službenika koja će istim tim psima “rukovati”.

Bigl je samo jedna od vrsta koja je dolazila u obzir, u Carini su rekli da im je u redu da to budu i mađarska vižla, njemački ptičar, labrador, retriver ili španijel, dok god im je zdravlje savršeno., navodi Večernji.hr.

“Provjera psa obuhvaća provjeru fizičke kondicije psa, reakcije na posebne uvjete, izdržljivosti, oštrine (naravi), okretnosti, ponašanja u traganju, znatiželje, zanimanja za bačene predmete, reakcije u mračnim prostorijama, reakcije na pucanj, reakcije na druge ljude i životinje, snalaženje na pokretnim stepenicama i trakama s pošiljkama, reakciju na sužene prostore te buku zrakoplova i teretnih vozila – da pas ne smije reagirati ni na kakvu smetnju u okolini dok je na ‘dužnosti’”, naveli su u konkursu, uz mogućnost da, nakon 100 dana, pse vrate i uzmu “zamjenske” ako oni ne ispunjavaju sve postavljene uslove.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Ono za šta su psi trebali biti sposobni kad njihova obuka bude završena je da mogu detektovati skriveni predmet bez obzira na vremenske uslove, da imaju dobar instinkt hvatanja stvari u letu, dok se treningom trebalo osigurati i da je pas socijalizovan i otporan na spoljašnje distrakcije (zvučne i vizuelne) te da, uprkos njima, bez problema može pretraživati zadato područje.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije