POSKUPLJUJE Evo koliko će pola kilograma kafe koštati od oktobra u BiH

Zbog rasta cijena sirove kafe na svjetskim berzama i manjka na tržištu, očekuje se poskupljenje kafe u Bosni i Hercegovini. Od oktobra bi pola kilograma kafe moglo koštati između 11 i 11,5 maraka.

Momčilo Banjac, direktor pržionice kafe “Minea” iz Gradiške, ističe da je cijena sirove kafe porasla na 5.000 dolara po toni zbog suša u Brazilu, a proizvođači u Srpskoj najavljuju poskupljenje od 10%.

Mitar Samardžija iz “Bom impeksa” naglašava da cijene određuju različiti faktori, uključujući ponudu, potražnju, vremenske prilike, te troškove proizvodnje i transporta. Takođe, pandemija i geopolitička previranja doprinijeli su velikom rastu cijena sirove kafe, usporavajući transport i smanjujući dostupnost radne snage.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Dragan Grbić iz “Caffemiu” napominje da potražnja premašuje ponudu, što dovodi do povećanja cijena kako bi proizvođači preživjeli. Iako se očekuje skok cijena, Grbić smatra da se bh. građani neće odricati kafe.

Prema saopštenju Međunarodne organizacije za kafu, trenutne cijene su najviše u posljednjih 13 godina, pišu Nezavisne novine.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije