Naučnici pronašli sir star 3600 godina. “Bio je oko vrata kineske mumije”

ZNANSTVENICI su otkrili najstariji komad sira na svijetu – pronašli su ga oko vrata mumije u Kini.

Lijes star 3600 godina otvoren je na groblju Xiaohe u Xinjiangu u Kini tijekom iskapanja 2003. godine, gdje je preko vrata mumificirane mlade žene bio predmet koji je izgledao kao komad nakita.

Sir je dobro očuvan zbog suhe klime u pustinji

Unatoč tome što se tada činio kao komad nakita, znanstvenici su sada rekli da su identificirali uzorak kao najstariji komad sira na svijetu, prenosi Sky News.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Obični sir je mekan. Ovaj nije. Sada je postao suh i tvrd”, rekla je za NBC News Qiaomei Fu, paleogenetičarka s Kineske akademije znanosti u Pekingu. Objasnila je da je, kada je ekshumiran lijes žene, ustanovljeno da je sir dobro očuvan zbog suhe klime u pustinji Tarim Basin.

Iako je proizvodnja sira dugo opisivana u povijesti, istraživači su u studiji, objavljenoj u časopisu Cell, napisali da je “povijest fermentiranih mliječnih proizvoda uglavnom izgubljena u antici”.

“Ovi 3500 godina stari uzorci sira su među rijetkim ostacima mliječnih proizvoda koji su sačuvani više od 3000 godina”

Govoreći za NBC News Fu je rekla da su ona i njezin tim uzeli uzorke iz tri grobnice na groblju Xiaohe i obradili DNK kako bi pratili evoluciju bakterije kroz tisuće godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekli su da su uzorci pokazali da se radi o kefiru napravljenom fermentacijom mlijeka pomoću kefirnih zrnaca, a bilo je i dokaza o korištenju kozjeg i kravljeg mlijeka.

Istraživanje je pokazalo da su populacije iz brončanog doba, kao i ljudi iz Xiaohe, za koje se znalo da su genetski netolerantni na laktozu, konzumirali mliječne proizvode prije ere pasterizacije i hlađenja.

“Ovi 3500 godina stari uzorci sira od kefira među rijetkim su ostacima mliječnih proizvoda koji su sačuvani više od 3000 godina, a proizvela ih je populacija Xiaohe iz brončanog doba – populacija koja ima mješovite stilove života i tehnike”, rekli su znanstvenici.

NBC je pitao Fu je li sir jestiv i bi li ga probala, na što je odgovorila da “nema šanse”.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije