Poharao jedan od najvećih uragana ovog vijeka

Jaka kiša poplavila je ceste i zatvorila aerodrome na Floridi i prije nego je uragan Helene došao nad područje Floride. Najmanje tri osobe poginule su. Posljedice će se znati ujutro jer je uragan oko ponoći napustio područje i krenuo prema Georgiji.

Oluja je s vjetrovima od 215 km/h postala uragan 4. kategorije.

Stanovnicima je preporučena evakuacija, a upozoreni su i da bi obilne kiše mogle izazvati bujične poplave u nekim područjima.
iše od 1,5 milionakorisnika ostalo je bez struje u Floridi, Georgiji i Karolinama, prema podacima PowerOutage.US, dok snažan uragan Helene prolazi jugoistokom SAD-a:

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Sjeverna Karolina: 17.357

Florida: 1.282.585

Georgia: 244.657

Južna Karolina: 23.170

Prema ažuriranim podacima Nacionalnog centra za uragane (NHC) u 1 sat po istočnom vremenu, uragan Helene sada ima vjetrove brzine 110 mph (oko 177 km/h).

Nalazi se 10 milja jugozapadno od Valdoste i brzo se kreće prema sjeveroistoku brzinom od 26 mph (oko 42 km/h).

Iako je oslabila na intenzitet kategorije 2, Helene i dalje stvara katastrofalne vjetrove koji sada zahvaćaju južnu Georgiju.

“Ovo je iznimno opasna i po život opasna situacija. Osobe ne bi trebale napuštati svoja skloništa i trebale bi ostati na sigurnom sve dok opasni uvjeti ne prođu. Kada se nalazite u oku oluje, podsjećamo ljude da ne izlaze u relativnu tišinu jer će opasni vjetrovi vrlo brzo ponovno pojačati kad oko prođe,” upozorava NHC.
Guverner Floride Ron DeSantis zamolio je stanovnike da ostanu u zatvorenom prostoru i izbjegavaju izlazak na ceste jer snažan porast razine mora uzrokovan uraganom Helene poplavljuje ulice i stvara opasne uvjete.

Značajan porast razine mora u dijelovima Floride, posebice na jugozapadu Floride i području zaljeva Tampa, uzrokuje poplave na cestama i otežava promet, rekao je guverner na konferenciji za novinare u Tallahasseeju.

Helene će nastaviti uzrokovati poplave duž zapadne obale Floride, što će dodatno otežavati promet, dodao je.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije