VIDEO Impresivna dionica od pola milijarde KM i najduži tunel mijenjaju putovanje kroz BiH!

Tunel Golubinja, koji se gradi na dionici Poprikuše – Nemila, postaje ključna prometna veza na Koridoru 5C, smješten između Zenice i Žepča. Ovaj značajni infrastrukturni projekt, koji je upravo probijen sa završetkom radova na desnoj cijevi, predstavlja najduži cestovni tunel u Bosni i Hercegovini, s dužinom od 3,6 kilometara.

Projekat je započet potpisivanjem ugovora o izgradnji u novembru 2020. godine, a uključuje projektovanje i izgradnju 5,5 kilometara nove autoceste. Izgradnju ovog tunela i dionice izvodi turska kompanija Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A.S., uz nadzor italijanske kompanije IRD Engineering S.r.l. Vrijednost ugovorenih radova iznosi 251.100.305 eura bez PDV-a, što prevodi na više od pola milijarde maraka.

Tunel Golubinja neće samo skratiti put od Sarajeva prema sjeveru Bosne i Hercegovine, nego će i značajno olakšati promet izbjegavajući vožnju kroz kanjon rijeke Bosne i strme brdske predjele. Sa završetkom radova planiranim za sredinu sljedeće godine, očekuje se da će tunel donijeti značajne koristi u smislu brže i sigurnije saobraćajne povezanosti.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Simatelj Anel Redžić je na svom YouTube kanalu objavio snimke trenutnog stanja radilišta, omogućujući javnosti da iz prve ruke vide napredak ovog važnog projekta. Golubinja se, stoga, predstavlja ne samo kao građevinski poduhvat, već i kao simbol budućeg razvoja i modernizacije transportne infrastrukture u Bosni i Hercegovini.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije