Ova strana država imala je Tita na novčanici


Zanimljivo je da je samo jedna novčanica u bivšoj Jugoslaviji štampana sa likom Josipa Broza Tita. U pitanju je novčanica od 5.000 dinara iz 1985. godine. Još je zanimljivije da je jedna strana država takođe imala novčanicu sa Titovim likom, i to čak i prije Jugoslavije.

Naime, afrička država Republika Gvineja uvela je 1971. godine novu valutu – sili, što na tamošnjem jeziku znači – slon.

“Na svoju najveću novčanicu od 500 silija 1980. godine centralna banka Republike Gvineje postavila je upravo lik Tita, maršala i doživotnog predsjednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije”, kazao je numizmatičar Zlatko Višćević.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Na svom Youtube kanalu, Višćević objašnjava da se ova afrička država 1958. godine oslobodila kolonijalne vlasti, te da je tema ove serije novčanica na kojima se našao i lik Tita, upravo antikolonijalizam i antiimperijalizam.

Tako su na ostalim novčanicama iz iste serije prikazani su i drugi strani političari kojima je zajednička borba za nezavisnost, kao što su kralj Mohamed V, bivši predsjednik Gane Frensis Kvame Nkrumah, bivši premijer Demokratske Republike Kongo Patris Lumumba i drugi.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije