Sarajlija Benjamin Krnić ostvario sjajan rezultat na jednoj od najtežih trka

Bh. predstavnik Benjamin Krnić iz Sarajeva uspješno je završio najtežu ultra trail utrku u Hrvatskoj pod nazivom „Ultra trail Dinarides“ osvojivši pri tome 5. mjesto u poretku.

Utrka je održana od 20.-22. septembra sa startom u Kninu, a ciljem u Sinju. Trkači su na najdužoj dionici morali prevaliti 170 kilometara i popeti se 7.000 metara uspona prolazeći pri tome šire planinsko područje parka prirode Dinara, a na jednom dijelu utrka je prošla i kroz BiH gdje je bio predviđen uspon na planinu Troglav. To je podrazumjevalo dva dana i dvije noći neprestanog kretanja, borbu sa vremenskim uslovima – od 2 stepena Celizijusa na vrhu Dinare, pa do skoro 30 stepeni u dolinama.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Ovo nije bio prvi Benjaminov izazov, jer se on trčanjem bavi već 15 godina, a trail runningom 10. Iza sebe ima zavidnu karijeru, završio je četiri olimpijska maratona i više od 15 ultra trailova (planinske trke sa dužinom većom od 50 kilometara).

Trčao sam faktički sve ultra trailove u regiji: Vučko trail, Jahorina ultra trail, 100 milja Istre, Dalmacija ultra trail itd. Godine 2018. nastupio sam na najvećem ultra trailu na svijetu: Ultra Trail du Mont Blanc (UTMB) koji se održava svake godine u Francuskoj, kaže Benjamin.

Pripreme za „Ultra trail Dinarides“ je započeo još zimus kada je trčanjem sporih i dugih dionica izgradio tzv. zimsku bazu, a onda kroz godinu radio pripreme na način da se postupno povećava volumen i intenzitet treninga do pred samu trku. U najintenzivnijem periodu priprema trčao je oko 150 kilometara sedmično.

Ističe da je najizazovnije bilo prelaziti uspone i spustove na planinama, a to je i glavna karakteristika ove trke – izuzetno zahtjevan teren.

Najteži momenti trke su bili prilikom uspona na Troglav jer je uspon vrlo strm, a to dolazi u momentu kada je tijelo već “načeto” umorom, govori Krnić.

Ukupno je na događaju nastupilo više od 200 trkača iz 16 država svijeta. Na najdužoj dionici – „Kings race“ nastupio je 21 trkač, a finiširalo je njih devet. Ova činjenica govori u prilog tome koliko je teška trka.

Premorenost ili kašnjenje za limitom trke su presudile jer se svaka kontrolna tačka zatvara u određenom momentu. Međutim Benjamin je uspio zahvaljujući, kako on kaže, dugogodišnjem iskustvu, dobroj strategiji i mentalitetu.

Oduvijek sam volio prirodu i avanturu, tako da sam spojio to dvoje u sportu koji se zove Trail Running. Odlično je što mi koji živimo u Sarajevu, faktički “u dvorištu” imamo fantastične uslove za pripreme na okolnim planinama, poručio je Benjamin.

Na najdužoj dionici nastupio je i Eldin Bečar iz BiH, ali on je nažalost odustao na 50. kilometru, a prvo mjesto su podjelili Roko Pribičević iz Hrvatske i Marc Eiro iz Španije.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije