Predstavljena nova vozila za specijalne namjene MUP-a KS (FOTO)

Prezentacija oklopnih vozila, vodenog topa i nekih od 76 službenih vozila sarajevske policije nabavljenih u ovoj godini, održana je na Trgu Prve brigade policije Stari Grad, a prisustvovale su joj brojne zvanice


SARAJEVO (AA) – U glavnom gradu Bosne i Hercegovine u ponedjeljak su zvanično predstavljena nova vozila za specijalne namjene Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, čija nabavka je izvršena u okviru strateškog opremanja i jačanja policije u Kantonu Sarajevo, javlja Anadolu.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Prezentacija oklopnih vozila, vodenog topa i nekih od 76 službenih vozila sarajevske policije nabavljenih u ovoj godini, održana je na Trgu Prve brigade policije Stari Grad, a prisustvovale su joj brojne zvanice, uključujući predstavnike vlasti i građane.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo zaključila je u julu 2023. godine ugovor o nabavci tri vozila za specijalne namjene (oklopni transporteri) koje je predstavila danas. Također, javnosti je predstavljeno i specijalno vozilo Toma, koje se koristi u prilikama narušenog javnog reda i mira u većem obimu, a ima i mogućnost gašenja požara i dostave pitke vode.

Načelnik Sektora za policijsku podršku, glavni inspektor Muhamed Hasanović, rekao je da nabavka vozila za specijalne namjene veliki iskorak Uprave policije i Sektora za policijsku podršku.

“Možemo reći da smo dobili vozila s kojim se nećemo postiditi nigdje i koji garantuju sigurnost kako policijskih službenika tako i građana u gradu Sarajevu i Kantonu Sarajevo, pa i šire, s obzirom na to da ova jedinica učestvuje u mnogim zajedničkim akcijama i operacijama sa drugim policijskim agencijama”, rekao je Hasanović.

Fatmir Hajdarević, policijski komesar Uprave policije MUP-a KS, kazao je da u odnosima kakvi trenutno vladaju u svijetu, nabavka ovih vozila nije bila jednostavna ni brza.

“Ova vozila predstavljaju dio sveobuhvatnog plana modernizacije, jačanja, proširivanja kapaciteta, sredstava i opreme koja je potrebna za rad jednoj modernoj policiji od koje se traži da bude spremna odgovoriti na različite sigurnosne izazove. Uz karakteristike koje ova vozila imaju i koja će značajno unaprijediti operativno djelovanje naše specijalne policijske jedinice, želim da naglasim da je u našoj odluci da nabavimo ova vozila glavni i osnovni prioritet bila sigurnost policijskih službenika”, kazao je Hajdarević.

Dodao je da je policija Kantona Sarajevo bila i ostaće u službi zaštite ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine, te zaštiti života i imovine svih građana i gostiju.

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica najavio je da je u fazi provođenje postupka za nabavku još dva oklopna vozila.

“Naš cilj je da izgradimo najbolju i najjaču specijalnu jedinicu u državi. Posebno naglašavam da su nam sigurnost i životi naših policijskih službenika na prvom mjestu. Želimo da budu maksimalno opremljeni i sigurni i zato ćemo za svakog od njih nabaviti najsavremeniju zaštitnu opremu”, kazao je Katica.

Dodao je da strateškim jačanjem i opremanjem, MUP KS stvara policiju koja će biti stub sigurnosti, zaštite i povjerenja za sve građane tog grada.

“Zato je naša dužnost opremiti policiju najboljom opremom i dati im sve raspoložive alate za uspješan odgovor na sve oblike kriminala. Nikada ne smijemo zaboraviti koliko je policija značila ovom gradu i svim našim građanima u najtežim vremenima agresije na Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo. Upravo iz tog razloga se danas nalazimo baš na ovom je mjestu, Trgu prve brigade policije Stari Grad”, kazao je Katica.

Predsjednik Udruženja Prva brigada policije Stari Grad Alija Jašarević kazao je da Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo pokazuje svoju snagu i spremnost kroz najsavremeniju opremu, kadrovsku osposobljenost i najsavremenija materijalno-tehnička sredstva.

“Ono što je zajedničko Prvoj brigadi policije Stari Grad prije 32 godine i današnjoj policiji Kantona Sarajevo je upravo ta srčanost, čestitost, odlučnost i spremnost da štiti ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine, ličnu i imovinsku sigurnost naših građana od bilo koje vrste napada i svih vidova krimogenih aktivnosti.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije