Prosvjetni radnici iz RS se pobunili:”Ne damo da se preko škola vraćaju dugovi i sakupljaju glasovi”

Nasilje u školama buja, nastavnici i učitelji se zapošljavaju preko stranaka, obrazovni sistem se urušava, a njime i ugled profesije. Prosvjetari iz Banjaluke i okoline su odlučili da se samoorganizuju i tome stanu u kraj, piše Srpskainfo.com


Prvo su javnosti uputili apel, u kojem su upozorili na stranačko rodbinsko zapošljavanje, uz pomoć famoznih intervjua, na kojima “odabrani” dobijaju maksimalan broj bodova.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Ukazali su i na činjenicu da zbog stanja u društvu i u prosvjeti nastavničke fakultetu upisuju ispodprosječni đaci iz pogrešnih motiva. Takvi, kako navode, nemaju ljubavi za djecu ni strasti za nauku, pa učenike podučavaju pogrešno, demotivišu ih i stvaraju svijet bez budućnosti.

– Škole su mjesta na kojima se pokazuje moć, preko kojih se vraćaju dugovi i sakupljaju glasovi – upozoravaju prosvjetari.

Žale se i na izolaciju obrazovnog sistema Republike Srpske iz međunarodnih, pa čak i regionalnih projekata, zbog čega svi projekti međunarodnog karaktera namijenjeni BiH odlaze u Federaciju BiH.

– Najveća žrtva ovog zatvaranja su naša djeca, koja imaju šta da pokažu svijetu, ali nemaju priliku za to – kažu prosvjetni radnici.

Podsjećaju i na čuvenu Platonovu mudrost, po kojoj država neće mnogo izgubiti ako obućar nema pojma o svome zanatu – jedino će Atinjani biti loše obuveni. Ali, ako učitelji budu rđavo ispunjavali svoje obaveze, oni će, kako reče Platon, stvoriti pokoljenje neznalica i poročnih ljudi koji će upropastiti budućnost otadžbine.

Sa antičkih citata prosvjetni radnici iz Banjaluke i okoline su prešli na djela i odlučili da osnuju Udruženje građana “Ipak se okreće”. Ova čuvenu rečenicu izgovorio je u 17. vijeku, još čuveniji naučnik Galileo Galilej, suprotstavljajući se dogmama Katoličke crkve.


– Ova rečenica je simbol objektivne naučne istine, kojoj obrazovanje treba da teži – poručio je jedan od lidera udruženja Danijel Mihić.

Skupština udruženja “Ipak se okreće” održana je u četvrtak, u banjalučkom Domu omladine, a proces registracije je u toku.


Za predsjednicu udruženja izabrana je Sonja Nedić, nastavnica matematike, njena zamjenica je Jelena Sandić, nastavnica engleskog, a ulogu sekretara obavljaće Irina Radić, viša asistentkinja na Pravnom fakultetu u Banjaluci.

Kako saznajemo, inicijativa za samoorganizovanje je potekla kada je u jednoj osnovnoj školi u centru Banjaluke nasilje izmaklo kontroli. Učeniku, koji je psovao i napadao nastavnike i maltretirao učenike “niko nije mogao ništa” i on je nesmetano nastavio s torturom.

Kada su se povezali i organizovali, prosvetari su ustanovili da to nije “incident”, nego sve učestlija situacija.

– Roditelji unajmljuju advokate, advokati prijete tužbama, školski odbori podliježu pritiscima, pa se kazne preko noći preinačuju u ukore. Nasilnici pobjeđuju, žrtve se još više povijaju i sklanjaju, a nastavnik stoji pokunjen i posramljen, jer ne uspijeva u najvažnijem zadatku svoga poziva: da djeluje vaspitno i bude uzor – upozorili su prosvjetari.


Kako kaže potpredsjednica udruženja Jelena Sandić, ona i njene kolege su se udružili s ciljem da vrate dostojanstvo pozivu prosvjetnog radnika, ali i da vrate istinske kvalitete i prave vrijednosti u obrazovni sistem Republike Srpske.


– Stanje kakvo danas imamo je neodrživo i neumitno vodi u propast. Urušavanje autoriteta, neadekvatni planovi i programi, nedovoljno usavršavanja, porast nasilja u školama, uticaj politike, sve ovo su pojave koje imaju negativan uticaj na obrazovni sistem i kojima se mora stati u kraj – kaže Jelena Sandić.

Ona ističe da Udruženje “Ipak se okreće” nije ničiji “partijski projekat”, i da okuplja prosvetare iz obrazovanih ustanova svih nivoa, od vrtića do univerziteta, sa isključivim ciljem unapređenja stanja u obrazovanju.

A na koji način “pobunjeni” prosvjetari namjeravaju da postignu svoje ciljeve.

– Nastojacemo da različitim aktivnostima, medijskim istupanjem, javnim zagovaranjem i zahtjevima za pravnu zaštitu prosvetnih radnika, utičemo na donošenje ključnih odluka u oblasti koja je bitna ne samo nama nego i cijelom društvu – kaže Sandićeva.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije