Pronađena do sada nepoznata Mozartova kompozicija

Do sada nepoznato djelo čuvenog kompozitora Wolfganga Amadeusa Mozarta, za koje se pretpostavlja da je napisao kada je bio u tinejdžerskim godinama, otkriveno je u biblioteci u njemačkom gradu Lajpcigu.

Komad datira iz 1760-ih i sastoji se od sedam minijaturnih stavova za gudački trio u trajanju od oko 12 minuta, saopštile su opštinske biblioteke u Lajpcigu.

Istraživači su otkrili ovo djelo u gradskoj muzičkoj biblioteci, dok su sastavljali najnovije izdanje kataloga Kohel, kompletnu arhivu Mozartovih muzičkih djela.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Kako su naveli, novootkriveni rukopis nije napisao lično Mozart, već se vjeruje da je kopija napravljena oko 1780. godine. Kompoziciju je juče izveo gudački trio na otkrivanju novog kataloga Kohel u austrijskom gradu Salcburgu, a u Njemačkoj će premijerno biti izvedena u Lajpciškoj operi u subotu, prenosi Gaardian.

Djelo se u katalogu pominje kao “Vrlo mala noćna muzika” (Ganz kleine Nachtmusik), prema podacima biblioteke u Lajpcigu.

“Rukopis se sastoji od tamnosmeđeg mastila na ručno rađenom bijelom papiru, a dijelovi su pojedinačno povezani”, rekli su istraživači.

Kohelov katalog opisuje djelo kao “sačuvano u jednom izvoru, u kome atribucija autora sugeriše da je djelo napisano prije Mocartovog prvog putovanja u Italiju”, navode iz opštinskih biblioteka, a prenosi Tanjug.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije