Dodik tvrdi da ja OSA imala plan likvidacije njega i Vučića: Hoće li iko ispitati ove teške optužbe?

Kada Milorad Dodik, bez ponuđenih dokaza, izjavi da su određene strukture u OSA-i planirale njegovu likvidaciju, uz to spomene i Aleksandra Vučića, odmah ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić i ostali visokorangirani policijski funkcioneri krenu sa paljbom po OSA-i, pa čak i ideji stvaranja paralelnih agencija.

“Bila je potpuno razrađena šema u kojoj su prvo razvili mrežu praćenja u Srbiji predsjednika Vučića i njegovih aktivnosti. Vršili su medijsku pripremu svega toga iz Federacije prema Vučiću i meni. Sada postoje i dokazi organizacionog karaktera da su se spremale grupe za egzekucije i ostale stvari”, rekao je Dodik u Dervišima kod Banje Luke.

Dodik je dodao da je Vučić prije nekoliko godina imao podatke o takvim aktivnostima Obavještajno-sigurnosne agencije koje su spriječene u samom začetku. On je za ovaj plan optužio bivšeg direktora OSA-e Osmana Mehmedagića.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Dodik nije ponudio nikakve dokaze tako teškim i opasnim optužbama o planu njegove likvidacije, ali i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Jer da jeste, to bi bio prvorazredni domaći i međunarodni skandal širokih razmjera. Da ima dokaze, Dodik bi to sigurno prijavio i protiv prijavljenih bi bili vođeni ozbiljni sudski procesi.

Ovako, Dodikova izjava ponovo će poslužiti za dnevnopolitičke svrhe, da se Nenad Nešić i slični “nakače”, izdaju saopćenje i nastave s napadima na institucije Bosne i Hercegovine, a posebno one koje su i danas jake poput Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA).

Tako će Nešić već danas reći “da se postavlja pitanje da li takva agencija treba da postoji ili je potrebno formirati novu bez starog kadra i onih koji su spremni da služe jednom narodu.”

On je naglasio da će Ministarstvo sigurnosti BiH učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi provjerilo navode da je OSA pripremala atentat na predsjednike Republike Srpske i Srbije.

No, opet Nešića trebamo podsjetiti da nije u nadležnosti njegovog ministarstva operativni rad i da ne može niti on niti službenici ministarstva na terenu provjeravati bilo šta, već to čine nadležne policijske i sigurnosne agencije.

Dobru ideju je dao poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Milorad Kojić koji je rekao “da bi bilo dobro da se kroz parlamentarnu komisiju za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH utvrdi i javno kaže kako su u toj agenciji pripremane nezakonite radnje, odnosno atentat na predsjednike Republike Srpske Milorada Dodika i Srbije Aleksandra Vučića.”

Dakle, svakako da bi se morale ispitati sve tvrdnje Milorada Dodika, pa i njega zapravo saslušati u nadležnim državnim institucijama kako bi se provjerilo o kakvim saznanjima raspolaže – ko je, kada i kako spremao atentate te izvesti sve na čistac. U suprotnom, ko će vjerovati u sve to?

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije