Kamper pregledavao Google karte i slučajno došao do velikog naučnog otkrića

ada je Kanađanin Joël Lapointe planirao kampiranje, istraživao je regiju Côte-Nord u Quebecu na Google kartama. Tada je naišao na neobičnu kružnu strukturu koja okružuje jezero Marsal, promjera otprilike 15 km.

Zaintrigiran formacijom, Lapointe se obratio geofizičaru Pierreu Rochetteu iz Centra za istraživanje okoliša (CEREGE) u Francuskoj. Nakon ispitivanja tog područja, Rochette i njegovi kolege zaključili su da bi struktura mogla biti rezultat drevnog udara asteroida.

“Gledajući topografiju, čini se da je to zaista formacija nastala udarom asteroida”, tvrdi Rochette. Tim sada ponovno procjenjuje prsten malih planina koje okružuju jezero, a koje su prethodno bile klasificirane kao vulkanska formacija poznata kao breča Marsal.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -
Ilustracija: Google Maps

Obećavajući znakovi

U novom radu, istraživački tim istaknuo je da je formacija, za koju se ranije mislilo da je vulkanskog podrijetla, sličnija poznatim mjestima udara asteroida kao što su Mistastin u Kanadi i Janisjarvi u Rusiji.

Unatoč nepostojanju gravitacijske anomalije u regiji, Rochetteov tim vjeruje da je potrebno daljnje istraživanje jer trenutni podaci možda nisu dovoljno detaljni za otkrivanje manjih anomalija.

Početni uzorci uzeti s nalazišta otkrili su obećavajuće znakove utjecaja, uključujući prisutnost silikata, magnetita, sulfida i cirkona. Ti se minerali često povezuju s otopljenom stijenom, ključnim pokazateljem udara asteroida. Na temelju stupnja erozije u tom području, tim procjenjuje da se udar mogao dogoditi prije 450 do 38 milijuna godina.

“Ovo bi mogla biti 11. potvrđena udarna struktura u Quebecu”, istaknuli su istraživači, iako je potreban daljnji rad na terenu kako bi se potvrdila teorija. Tim se nada da će uskoro posjetiti mjesto kako bi prikupio više dokaza.

Ako se njihovi nalazi potvrde, ovo će otkriće dodati jezero Marsal na popis poznatih mjesta udara asteroida u Kanadi, pridonoseći našem razumijevanju geološke povijesti planeta.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije