Indija pretiče Kinu, postaje treća ekonomija svijeta: Bilježi veliki godišnji rast, reforme od ključnog značaja

Stručnjaci širom svijeta primijećuju rapidan razvoj Indije, koja će prema prognozama stručnjaka, postati treća ekonomija svijeta.

Indija će postati treća ekonomija na svijetu do 2030/31 godine, sa godišnjom stopom rasta od 6,7 odsto, navodi S&P Global u izvještaju u četvrtak. U izvještaju se takođe navodi da su sa stopom rasta od 8,2 odsto u fiskalnoj 2024. godini, nastavak reformi od ključnog značaja za poboljšanje poslovnih transakcija i logistike, podsticanje investicija privatnog sektora i smanjenje oslanjanja na javni kapital.

Skoro 90 odsto indijske trgovine odvija se na moru, što zahtijeva snažnu lučku infrastrukturu za upravljanje rastućim izvozom i uvozom robe na veliko.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Indija se suočava sa rastućom domaćom potražnjom za energijom, a može da se osloni na održive tehnologije, uključujući obnovljive izvore i goriva sa niskim emisijama, balansirajući energetsku bezbjednost sa svojim planovima za tranziciju energije. U izvještaju se navodi da će se poljoprivreda oslanjati na napredne tehnologije i nove politike za poboljšanje infrastrukture i produktivnosti.

Potreba je da se vlasti u Indiji pozabave kritičnim infrastrukturnim pitanjima kao što su navodnjavanje, skladištenje i distribucija snabdijevanja kako bi se osigurala sigurnost hrane i ekonomska stabilnost.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije