VELIKO ISTRAŽIVANJE: Korištenje mobilnih telefona nije povezano s oboljenjem od raka

Korištenje mobilnih telefona ne povećava rizik od razvoja raka, pokazalo je dosad najopsežnije istraživanje na tu temu koje je naručila Svjetska zdravstvena organizacija.

Prema rezultatima velikog istraživanja koje je sprovedeno u Njemačkoj, korišćenje mobilnih telefona ne povećava rizik od razvoja raka, uključujući tumore mozga, hipofize, žlijezda slinovnica ili leukemiju. Ova opsežna analiza obuhvatila je više od 5000 opservacijskih studija na ljudima sprovedenih širom svijeta, a fokusirali su se posebno na rak centralnog nervnog sistema.

Koautor istraživanja, Dan Baaken iz Saveznog ureda za zaštitu od zračenja (BfS), naglasio je da su sa velikom sigurnošću pregledali sve relevantne dokaze, uključujući studije koje istražuju izloženost radiofrekventnom zračenju, poput onog od baznih stanica i antena za emitovanje. Prema rezultatima, ove vrste izloženosti takođe nisu povezane sa povećanim rizikom od razvoja raka.

Međutim, Baaken je naveo da u analizu nisu uključene studije o novoj 5G tehnologiji, jer su analizirali radove objavljene zaključno sa krajem 2022. godine. Ipak, studije koje su istraživale kontakt sa radarskim izvorima, koji emituju slične frekvencije kao 5G, nisu pokazale povećan rizik. Rezultati ovog istraživanja su objavljeni u časopisu Environment International.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije