Neočekivani rezultati: Centar Sarajevo najrazvijeniji, a evo koja opština je iznenađujuće u vrhu!

Za izradu indeksa razvijenosti županija i jedinica lokalne samouprave u Federaciji koriste se sljedeći indikatori: prihodi od poreza na dohodak po stanovniku; stupanj zaposlenosti; kretanje stanovništva; udio starog stanovništva u ukupnom stanovništvu te stupanjobrazovanja radne snage.

Najrazvijenija općina u Federaciji BiH je Centar Sarajevo, a najnerazvijenija općina su Dobretići.

Zanimljivo je da je izvan Županije Sarajevo najrazvijenija općina Doboj-Jug, koja ispred Mostara, Tuzle, Tešnja, Širokog Brijega itd, piše BiznisInfo.ba.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Riječ je o dokumentu koji je izradio Federalni zavod za programiranje razvoja a u kojem su općine i gradovi u FBiH rangirani po razvijenosti.

Za izradu indeksa razvijenosti županija i jedinica lokalne samouprave u Federaciji koriste se sljedeći indikatori: prihodi od poreza na dohodak po stanovniku; stupanj zaposlenosti; kretanje stanovništva; udio starog stanovništva u ukupnom stanovništvu te stupanjobrazovanja radne snage.

Indeks razvijenosti ukazuje da je klaster visoko razvijenih jedinica lokalne samouprave (JLS) vezan za glavni grad Bosne i Hercegovine Sarajevo.

Grupu I po indeksu razvijenosti čine Centar Sarajevo, Novo Sarajevo, Trnovo, Ilidža, StariGrad, Novi Grad i Vogošća.

Grupu II čine većinom JLS koje su glavni gradovi županija, tj. Grad Mostar, Grad Tuzla, Grad Široki Brijeg, Grad Goražde i Grad Bihać. Zatim općine Doboj-Jug, Čitluk, Tešanj, Hadžići i Ilijaš su takođe u ovoj grupi.

U grupu III spadaju Grad Zenica, Vitez, Grude, Grad Visoko, Banovići, Grad Gračanica, Neum, Kreševo, Posušje, Grad Lukavac, Grad Živinice, Kiseljak, Usora, Jablanica, Kakanj, Grad Gradačac, Travnik, Grad Ljubuški, Novi Travnik, Grad Konjic, Doboj-Istok, Bugojno, Grad Čapljina, Kupres, Žepče, Grad Srebrenik, Breza, Maglaj, Busovača, Grad Livno i Fojnica.

U grupu IV (nerazvijene općine) spadaju Olovo, Jajce, Donji Vakuf, Grad Orašje, Grad Zavidovići, Vareš, Grad Stolac, Kalesija, Tomislavgrad, Grad Bosanska Krupa, Grad Cazin, Gornji Vakuf-Uskoplje, Odžak, Sanski Most, Prozor, Bosanski Petrovac, Kladanj i Velika Kladuša.

U V grupu (izrazito nerazvijene općine) spadaju Ravno, Domaljevac-Šamac, Drvar, Ključ, Bužim, Glamoč, Foča, Čelić, Pale, Teočak, Sapna, Bosansko Grahovo i Dobretići.

Kredibilni rezultati

Inače, svrha dokumenta “Socioekonomski pokazatelji po općinama u Federaciji Bosne i Hercegovine 2023.” je da se sagledaju osnovni društveno-ekonomski pokazatelji razvoja u jedinicama lokalne samouprave (JLS) FBiH te da se rangiraju lokalne zajednice i županije prema nivou razvijenosti.

Izračun indeksa razvijenosti je najvažniji dio ovog dokumenta. Indeks je kompozitni pokazatelj, koji služi kao aproksimacija nivoa razvijenosti JLS ili županija i izrađuje se u skladu s Uredbom o izradi indeksa razvijenosti u FBiH, a na temelju Zakona o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u FBiH.

Indeks omogućava usporedbu različitih administrativnih jedinica, ukazuje na (ne)ujednačenost regionalnog razvoja i osnova je za praćenje razvoja JLS i kantona, kao dinamičke kategorije tokom vremena i u međusobnoj usporedbi.

Federalni zavod za programiranje razvoja proveo je Anketu JLS 2024, s ciljem unaprjeđenja analize socioekonomskih pokazatelja po gradovima/općinama. Upitnik za Anketu je dizajniran na način da osigura kredibilne rezultate, koji će ukazati na mogućnosti poboljšanja uvjeta života građana i poslovnog ambijenta.

Podaci su prikupljani tijekom svibnja 2024. godine i to kroz online upitnik i telefonske konzultacije. Od 79 općina/gradova u FBiH, u predviđenom roku odgovori su dostavljeni od 66 (84 posto) JLS.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije