Kako je eksplodiralo 3000 pejdžera u Libanu? Ko je umiješao prste? “Zavjera trajala mjesecima”

Izraelska obavještajna agencija Mossad postavila je malu količinu eksploziva u 5000 pagera tajvanske proizvodnje koje je naručila libanonska skupina Hezbolah nekoliko mjeseci prije detonacija koje su se dogodile jučer, rekli su Reutersu sigurnosni izvori.

Operacija predstavlja sigurnosni proboj Hezbolaha bez presedana, u kojem su hiljade pejdžera detonirane širom Libana, ubivši devet ljudi i ranivši gotovo 3000, među kojima su borci te skupine i iranski veleposlanik u Bejrutu. Proiranski Hezbolah obećao je osvetiti se Izraelu, čija je vojska odbila komentirati eksplozije.

Čini se da je zavjera trajala mjesecima, reklo je Reutersu nekoliko izvora. Visoki libanonski sigurnosni izvor rekao je da je skupina naručila 5000 pejdžera koje je proizvela tajvanska tvrtka Gold Apollo. Nekoliko izvora reklo je da su u zemlju dopremljeni ranije ove godine. Jedan je izvor identificirao fotografiju modela pejdžera, AP924, koji poput drugih dojavljivača bežično prima i prikazuje tekstualne poruke, ali ne može telefonirati.

Borci Hezbolaha koristili su pagere kao niskotehnološko sredstvo komunikacije u pokušaju da izbjegnu izraelsko praćenje lokacija mobitlnih, rekla su Reutersu dva izvora upoznata s operacijama skupine.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Ali visoki libanski izvor rekao je da je izraelska špijunska služba modifikovala uređaje “na proizvodnoj razini”. “Mossad je u uređaj ubacio ploču koja ima eksplozivni materijal koji prima kod. Vrlo ga je teško otkriti na bilo koji način. Čak i bilo kojim uređajem ili skenerom”, rekao je izvor.

Izvor je rekao da je 3000 pejdžera eksplodiralo kada im je poslana kodirana poruka, istovremeno aktivirajući eksploziv. Drugi sigurnosni izvor rekao je Reutersu da je do tri grama eksploziva bilo skriveno u novim pagerima.

U 15:30 po lokalnom vremenu u Libanu korisnici pejdžera primili su poruku koja je izgledala kao da dolazi od vodstva Hezbolaha, piše New York Times. Uređaji su bili programirani da daju zvučni signal nekoliko sekundi prije nego što eksplodiraju.

Osnivač tajvanske komanije Gold Apollo Hsu Ching-Kuang rekao je da oni nisu proizveli pagere koji su korišteni u detonacijama u Libanu u utorak, nego ih je napravila firma u Evropi koja je imala pravo koristiti robnu marku tajvanske kompanije. “Proizvod nije bio naš. Samo je na njemu bio naš logo”, rekao je. Hsu nije imenovao kompaniju koja je proizvela pagere, dodajući da je Gold Apollo također žrtva incidenta.

“Mi smo odgovorni. Ovo je vrlo neugodno”, rekao je. Slike uništenih dojavljivača koje je analizirao Reuters pokazale su format i naljepnice na stražnjoj strani koji su bili u skladu s pagerima koje je napravio Gold Apollo sa sjedištem u Taipeiju, prenosi Index

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije