Podrška ženama koje trpe uznemiravanje na radu

Žene koje su izložene bilo kojem obliku uznemiravanja ili nasilja na radnom mjestu mogu se obratiti udruženju „Stop mobbing“ radi besplatne pravne pomoći.

Udruženje „Stop mobbing“ provodi projekat pod nazivom „Zaštita žena od uznemiravanja u BiH – normativno ili stvarno“. U sklopu ovog projekta, otvorena je Facebook grupa „Mreža podrške ženama od uznemiravanja na radu“, kojoj mogu pristupiti sve zainteresovane osobe. Link za pristup mreži je: Mreža podrške ženama od uznemiravanja na radu.

Udruženje „Stop mobbing“ u saradnji s partnerima iz Bihaća, Doboja i Gračanice vrši monitoring primjene Zakona o zabrani uznemiravanja na radu u RS, usvojenog 2021. godine. Ovim zakonom definiše se da se radnjama uznemiravanja na radu smatra svako ponašanje koje može nanijeti štetu radniku ili radnici, bilo fizičke, psihičke, seksualne prirode, ili ugroziti njihovo dostojanstvo i ugled.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Kako bi utvrdili stvarnu primjenu zakona i nivo informiranosti građana o njegovom postojanju, udruženje će provesti anketu u nekoliko gradova u RS. Takođe, planirano je potpisivanje peticije građana kojom se zahtijeva poštovanje i primjena usvojenog zakona.

„U zakonu su navedena brojna prava radnika i radnica, ali uprkos njegovom postojanju, rijetko se prijavljuje uznemiravanje na poslu. Prošle godine se Savezu sindikata RS obratilo samo oko 40 osoba zbog uznemiravanja na radnom mjestu, a gotovo sve je riješeno interno, bez pomoći institucija“, izjavila je Anica Ramić, predsjednica udruženja „Stop mobbing“.

S druge strane, u Federaciji BiH još uvijek ne postoji Zakon o zaštiti od uznemiravanja na radu. Usvajanje ovog zakona bi zaposlenim ženama i muškarcima pružilo pravnu osnovu za zaštitu od uznemiravanja na radnom mjestu.

„Važno je usvojiti ovaj zakon u Federaciji BiH jer bi se njime regulisala zaštita od uznemiravanja na radu, postupci za ostvarivanje prava i druga značajna pitanja u ovoj oblasti“, kazala je Ramić i dodala da će i u Federaciji BiH biti sprovedene ankete među zaposlenim ženama i pravnim subjektima kako bi se utvrdila važnost donošenja ovog zakona.

Pravna podloga za razvoj antidiskriminacijskog radnog prava u BiH postoji već dugi niz godina na osnovu prihvaćenih međunarodnih standarda u oblasti zabrane diskriminacije u zapošljavanju.

Ova kampanja je dio projekta PRAGG koji finansira Vlada Švicarske, a provodi ga konzorcij HELVETAS i NIRAS u partnerstvu s lokalnim partnerima Centrom civilnih inicijativa (CCI) i Institutom za razvoj mladih KULT.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije