Da li ćemo konačno dobiti jesenji raspust? Nastavnici i učenici oduševljeni, ministarstvo ćuti!”

Samostalni sindikat srednjih škola Republike Srpske uputio je inicijativu za reorganizaciju školskog kalendara, predlažući uvođenje jesenjeg raspusta. Ovaj predlog predviđa raspust u trajanju od jedne sedmice, tokom oktobra ili novembra, kao odgovor na izazove s kojima se suočavaju učenici i nastavnici tokom prvog polugodišta, koje traje četiri mjeseca bez prekida.

Prema saopštenju sindikata, predloženi raspust bi pomogao u smanjenju broja izostanaka učenika i nastavnog osoblja, koji se povećavaju tokom jeseni zbog sezonskih viroza i intenzivnih provjera znanja. Ovi izostanci, kako kažu, često su rezultat fizičke i mentalne iscrpljenosti uslijed kontinuiranog tempa rada.

Sindikat tvrdi da uvođenje jesenjeg raspusta ne bi uticalo na ukupan broj nastavnih dana, jer bi se kalendar prilagodio, a kraj školske godine pomjerio za sedam dana. Time bi ljetni raspust bio neznatno kraći, ali bi se rasteretilo prvo polugodište, pružajući ravnotežu u obrazovnom procesu.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Pored toga, sindikat predlaže i fiksiranje datuma proljećnog raspusta, što bi olakšalo planiranje i pripremu kako učenika, tako i nastavnika.

Iako Samostalni sindikat srednjih škola RS nije reprezentativan da predlaže inicijative Ministarstvu prosvjete i kulture RS, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske, Dragan Gnjatić, naveo je da je ideja o jesenjem raspustu već bila predmet rasprave u njegovom sindikatu. Takođe, naglasio je da će o tom pitanju zvanično pregovarati kao jedini reprezentativni granski sindikat.

Od Ministarstva prosvjete i kulture RS nije stigao odgovor na ovu inicijativu.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije