Koliko ove godine koštaju izbori i ko je do sada dobio poslove organizacije

Budžet za održavanje Lokalnih izbora ove je godine nešto veći nego ranije. Centralna izborna komisija BiH ( CIK BIH) je procijenila da će za izbore biti potrebno oko 19.000.000 KM.

Za aktivnosti koje provodi CIK BiH prvobitno je bilo odobreno 7.410.000 KM. Posebnim zahtjevom prema Ministarstvu finansija i trezora BiH upućenim 29. aprila, Centralna izborna komisija je tražila i dodatnih 4.173.000 KM i to u svrhu angažovanja dodatnog osoblja i implementacije pilot projekata u vezi sa novim izbornim tehnologijama.

Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine je odmah krajem maja odobrilo dodatna finansijska sredstva u navedenom iznosu.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Tražena dodatna sredstva su uglavnom planirana za troškove angažovanja dodatnog osoblja te njihovu edukaciju kao i za logističke troškove u vezi izbornih tehnologija”, saopšteno je iz CIK-a.

Osim navedenih finansijskih sredstava treba dodati da će i opštine/gradovi imati oko 7.500.000 KM troškova, od čega najveći iznos ide za naknade članovima biračkih odbora.

Tako da će na osnovu procjena Lokalni izbori 2024. godine koštati oko 19.000.000 KM, piše Akta.ba.

Na ovim lokalnim izborima bit će birano 3.200 vijećnika, odnosno odbornika u općinskim vijećima, skupštinama općina, gradskim vijećima, skupštinama gradova i Skupštini Brčko Distrikta. Bit će birana i 143 gradonačelnika, odnosno načelnika.

BITNA NOVINA U NAČINU GLASANJA

Podsjetimo, bitna novina na ovim izborima je i sam način glasanja. Biračima će biti dozvoljeno označiti jednog, dva, ali najviše tri kandidata na jednoj listi koju birač odabere.

“Ako je birač validno označio više od tri kandidata na jednoj listi smatra se da je ta lista dobila važeći glas u svrhu raspodjele mandata, ali se preferencijalni glasovi za kandidate neće brojati”, pojasnila je predsjednica CIK-a.

Osvrnula se i na realizaciju pilot projekata.

“Mi ćemo na lokalnim izborima testirati upotrebu izbornih tehnologija kroz četiri pilot projekta. Prvi je pilot projekt autentifikacije i transfera rezultata na biračkom mjestu. Planiramo ga u nekih desetak općina na 165 biračkih mjesta. Drugi pilot projekt je testiranje upotrebe optičkih skenera, odnosno automatsko prebrojavanje glasačkih listića. Planiran je u nekih šest općina na 145 biračkih mjesta“, kazala je Hadžiabdić.

Treći je pilot projekt biometrijske identifikacije i autentifikacije birača na svim redovnim biračkim mjestima u Brčko Distriktu.

Hadžiabdić je napomenula da ova tri projekta rade uz podršku donatorskih organizacija. Ako se steknu uslovi, ako im budu odobrena finansijska sredstva, jer za četvrti pilot projekt očekuju novac, radili bi i taj pilot projekt u 10 općina.

“Izborna kampanja počela je 6. septembra i traje 30 dana. Novina je da 6. septembra, pa do službenog početka izborne kampanje, osim zabrane plaćenog političkog oglašavanja, nema nikakve vrste preuranjene kampanje, ni plaćene, ni neplaćene”, navela je Predsjednica CIK-a BiH Irena Hadžiabdić

Izborna šutnja će početi 5. oktobra u 7.00 sati i trajat će do dana izbora u 19.00 sati.

REALIZIRANE JAVNE NABAVKE​

Radi uvida u troškove organizacije samih izbora, analizirali smo realizirane javne nabavke Centralne izborne komisije BiH. Gledajući dodijeljene ugovore, najviše novca je bilo potrebno za Usluge štampanja i pakovanja glasačkih listića za Lokalne izbore 2024. godine. Kako je već poznato, posao vrijedan 1,3 miliona KM dobila je kalesijska firma C.P.A.

Grafika Šaran iz Sarajeva od 2016. godine je angažirana na poslovima štampanja, pakovanja, kovertiranja izbornog materijala, obrazaca itd. Ove godine je dobila nekoliko tendera ukupne vrijednosti 285.934,63 KM.

saran

Više čitajte OVDJE

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije