Nevjerovatna priča o čovjeku kojeg su zvali “Francuski Anđeo”

Maurice Tillet rođen je u Rusiji 1903. godine. Roditelji su mu bili Francuzi, a otac mu je umro kada je Mauriceu bilo samo osam godina. Majka mu je dala nadimak “anđeo” zbog njegovih ljupkih, nevinih crta lica. Bio je normalan, zgodan dječak i mladić.

Godine 1917. Tillet i njegova majka preselili su se u Reims u Francuskoj zbog revolucije koja se odvijala u Rusiji. Nedugo zatim postalo je očito da se Mauriceovo tijelo mijenja i to ne na uobičajeni način. Njegova glava, ruke, stopala i prsa počeli su rasti alarmantnom brzinom. Nakon što je napunio 20 godina, dijagnostikovana mu je akromegalija.

Akromegalija je hormonski poremećaj koji uzrokuje da hipofiza proizvodi previše hormona rasta, obično pogađa odrasle osobe srednje dobi.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Maurice je u ranim godinama bio vrlo atletski građen i volio je igrati ragbi. Bio je imenovan u svefrancusku ragbi momčad, gdje je čak imao čast rukovati se s kraljem Georgeom V nakon utakmice u Londonu. Maurice je uvijek bio ponosan na ovaj trenutak.

Bio je i vrlo inteligentan, govorio je 14 jezika i sanjao je da postane advokat. Završio je pravo, ali je zbog dubokog glasa i nekonvencionalnog izgleda smatrao da nikada neće uspjeti. Maurice je promijenio planove i postao inženjer francuske mornarice, gdje je postigao čin glavnog podoficira. Nakon toga se odlučio oprobati u glumi, te je ostvario nekoliko manjih uloga u francuskim filmovima.

Dok je bio u Parizu 1936. godine, Mauriceov se svijet promijenio nakon susreta s litvanskim rvačem Karlom Pojellom. Pojello je bio siguran da će mu Mauriceov neobičan izgled ići u prilog u profesionalnom rvačkom ringu. Tillet se dvije godine rvao u Engleskoj i Francuskoj kao ‘Anđeo’, a medvjeđi zagrljaj postao je njegov zaštitni znak.

Tillet i Pojello napustili su Evropu i otišli u Sjedinjene Države zbog Drugog svjetskog rata. Mauriceova prva borba u SAD-u kao “Francuski Anđeo” održana je u januaru 1940. u Boston Gardenu. Postao je trenutna senzacija i smatrali su ga nezaustavljivim. Ostao je neporažen 19 uzastopnih mjeseci i bio svjetski prvak u teškoj kategoriji od maja 1940. do maja 1942. Nažalost, njegov niz je počeo slabiti oko 1945. kada mu se zdravlje počelo pogoršavati.

Maurice je svoju posljednju borbu vodio u februaru 1953., gdje je izgubio od Berta Assiratija, višestrukog britanskog prvaka u teškoj kategoriji. Posljednje godine života proveo je živeći sa svojim menadžerom Karlom Pojellom i Karlovom suprugom Olgom. 4. septembra 1954. Karl je preminuo od raka pluća.

Samo 13 sati kasnije preminuo je i Maurice. Njih dvojica su pokopani jedan uz drugog, a njihov zajednički sprovod privukao je hiljade ljudi. Kako su njih dvojica za života dijelili strast prema rvanju, u smrti su dijelili nadgrobnu ploču na kojoj piše:

“Prijatelji koje ni smrt nije rastavila”

Godinama se spekulisalo da je Maurice Tillet bio inspiracija za lik iz crtanog filma, kompjuterski animiranog ogra, Shreka. Međutim, Dreamworks to nikada nije potvrdio. 

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije