Nikšić građanima “poklonio” kilometre autoputa od njihovih para, izjava kojom se prisvajaju javni resursi

Ukoliko bi Nikšić, Vlada FBiH ili SDP na sebe preuzeli vraćanje kredita za izgradnju koridora Vc to bi bio istinski poklon građanima. Do tada, građani moraju znati da im niko ništa nije poklonio. Sve će to sami platiti.

Nikšić građanima “poklonio” kilometre autoputa od njihovih para, izjava kojom se prisvajaju javni resursi

“Građanima Bosne i Hercegovine poklanjamo nove kilometre autoputa. Grandiozni most Hercegovina sa pogledom na stari Počitelj. Ponosan sam što sam na čelu Vlade koja završava posao. Ovo je Bosna i Hercegovina koju želimo i koju ćemo graditi”, napisao je u četvrtak na svojim profilima na društvenim mrežama Facebook i X Nermin Nikšićć, u povodu otvaranja mosta Počitelj i nekoliko kilometara autoputa. Tih 11 kilometara nije bi blizu broju 325 km koliko  treba da bude dug koridor Vc kroz BiH. Tačnije, vlasti u BiH nisu izgradili ni 50% kilometara autoputa u sklopu koridora Vc.

Brojne građane i stručnjake izjava premijera Nikšića je naljutila jer je smatraju bahatom, obmanjujućom i netačnom. Naime, problem je što se iz Nikšićevog statusa zaključuje da Vlada ili osobe koje trenutno sjede u ministarskim foteljama poklanjaju građanima nešto što nije njihovo. A istina je sasvim suprotna. Ministri i premijer se mogu samo pohvaliti da su bar djelimično uspjeli opravdati novac građana kojim raspolažu. Novac pripada građanima, a vlasti su samo skretničari tog novca. Sve je finansirano grantovima Evropske unije i kreditima koje će vraćati građani, a ne vlasti.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Teško je vjerovati da premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić ne zna značenje pojma “poklon”.  Prije će biti da se radi o zloupotrebi javne funkcije za ličnu i stranačku promociju budući da se je tekst “poklanjamo građanima…” objavljen sa profila koji je jasno stavljen u vezu sa najjačom strankom u federalnoj vlasti.

Damjan Ožegović iz organzacije Transparency International za Buku kaže da je Centralna izborna komisija do sada imala praksu da sankcioniše sve političke subjekte, podjednako i stranke i njihove članove, jer su uspjehe javnih funkcionera predstavljali kao stranačke uspjehe, poistovjećujući funkcionera i političara, i na taj način dovodeći birače u zabludu.

“Na Fejsbuk stranici Nermina Nikšića stoji da je to zvanična stranica premijera Federacije BiH i predsjednika SDP BiH, čime se na neki način ove dvije funkcije već poistovjećuju, a naročito kada se uzmu u obzir objave na stranici. Zaključuje se da je za nove kilometre autoputa i most zaslužan premijer i predsjednik stranke, iako to čak ni jednom ni drugom nije u nadležnosti. Preuzimanje zasluga, reklamiranje i poistovjećivanje funkcija je već postalo pravilo ponašanja, a birači koji upijaju servirane informacije često ne razlikuju ove pojave i ne kažnjavaju funkcionersku kampanju, čega su političari i te kako svjesni i znaju to zloupotrijebiti”, kaže Ožegović.

Potez Nermina Nikšića je primjer uobičajenog odnosa većine predstavnika vlasti u BiH prema javnim sredstvima, kaže to za Buku ekonomski analitičar Igor Gavran.

“Odnosno potvrda kako oni uglavnom doživljavaju javne prihode kao vlastite i sebi pripisuju zasluge za sve što je javnim sredstvima finansirano, kao da su taj novac sami nekako zaradili ili se za njega žrtvovali. Jednaku terminologiju koriste i kada odgovaraju na zahtjeve penzionera ili raznih drugih kategorija građana ili privrede za povećanjem primanja ili smanjenjem opterećenja, kada se ili hvale kako su nešto “dali” nekome (npr. penzionerima koji su sve penzije zaradili a aktuelna vlast jedino može biti kriva sto nisu više a nikako zaslužna što postoje) ili nešto uskraćuju pravdajući se da nema dovoljno novca (jer su recimo umjesto toga sebi kupili luksuzna vozila ili ga utrošili na beskrajna i nepotrebna putovanja po svijetu)”, kaže Gavran.

Vjeruje da će se ovakav odnos vlasti prema resursima i javnosti nastaviti jer je

maksimum nezadovoljstva koji građani iskazuju komentar na nekom internet-portalu ili društvenoj mreži ili eventualno u privatnim razgovorima s rodbinom i prijateljima.

“Svakako da je konkretni projekat značajan za građane i privredu, ali manje je primjer uspjeha a više katastrofalne sporosti izgradnje autoputa koja se u BiH odvija takvim tempom kao da se za izgradnju koriste dječje igračke a ne građevinske mašine”, uočava Gavran.

Nikšićevo kićenje tuđim perjem nije novost, budući da su radovi na koridoru Vc davno započeti, a da je vlada Fadila Novalića iscjepkane kilometre autoputa koji se gradi kroz FBiH jasno označila uz natpis – Vlada FBiH, gradimo za Vas.

Ukoliko bi Nikšić, Vlada FBiH ili SDP na sebe preuzeli vraćanje kredita za izgradnju koridora Vc to bi bio istinski poklon građanima. Do tada, građani moraju znati da im niko ništa nije poklonio. Sve će to sami platiti.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije