Samo jedan film iz 21. vijeka je ušao na listu Top 10 najboljih filmova svih vremena

Postoji samo jedan film iz 21. stoljeća koji se našao na Letterboxdovoj listi Top 10 filmova svih vremena, a riječ je o Oscarom nagrađenom filmu iz 2019. godine – “Parasite”.

Letterboxd je raj za filmofile koji mogu podijeliti svoja mišljenja o filmovima i povezati se s drugim ljubiteljima filma iz cijelog svijeta. Web stranica sadrži recenzije za više od 876.000 filmova, a među najbolje ocijenjenim filmovima na web stranici su klasici kao što su “Kum” (1972) i “The Shawshank Redemption” (1994), sa prosječnom ocjenom 4,6 od pet za oba filma.

Ovi filmovi su izdržali test vremena kako bi zaslužili svoje mjesto na listi najboljih filmova svih vremena, a također zauzimaju prva dva mjesta na IMDb-ovoj listi najboljih filmova – privlačeći generaciju za generacijom gledatelja.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Drugi visoko ocijenjeni filmovi na Letterboxdu uključuju naslove poput filmova “The Human Condition III: A Soldier's Prayer, High and Low” (1963) iz 1961. i “Kum II” (1974).

Među njima, jedan noviji film uspio je da se probije među klasike i dospije na listu top 10 stranice.

Riječ je o filmu “Parasite” (2019.) koji je dobio četiri Oscara, uključujući onaj za najbolju režiju i najbolji film – prvi film koji nije na engleskom jeziku u historiji kojem je to uspjelo. Bio je to i prvi korejski film koji je osvojio Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Cannesu.

“Parasite” je sebi zaradio impresivnu ocjenu od 4,6 na Letterboxdu, što ga stavlja na osmo mjesto na rang listi.

Radnja filma prati porodicu Kim koja živi u sirotinjskom podrumskom stanu u Seulu. Majka, otac i dvoje odrasle djece nemaju posao i snalaze se kako znaju. Rade jednokratne posliće, račune ne plaćaju, pa su im telefoni isključeni, jure besplatni internet komšija, a prozor im gleda na uličicu u kojoj uriniraju pijanci.

Kada sin Ki-woo dobije priliku da daje časove engleskog kćerki bogataške porodice Park, oni veoma lukavo jedan po jedan, uz pomoć spletki, dolaze do različitih poslova kod Parkovih. Gospodin i gospođa Park su zadovoljni angažmanom Ki-wooa i njegove porodice iako ne znaju da su oni u krvnom srodstvu, piše klix.ba

Prvi dio filma je maestralna igra crnohumornih smicalica i spletki, da bi drugi dio poprimio mračniju atmosferu i radnju čiji humor ostavlja gorak ukus. Parkovi odlaze na kampovanje, a siromašna porodica rješava da ostane u njihovoj luksuznoj vili i pretvara se da živi kao sav bogati svijet. Dok se pijani zabavljaju usred oluje, na vrata im zvoni bivša kućna pomoćnica i u tom trenutku priča kreće u drugom pravcu…

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije